Tadić demantovao navode o kontaktu sa Hanterom Bajdenom 1foto FoNet Milica Vučković

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić demantovao je danas navode da je sa sinom predsednika SAD Hanterom Bajdenom (Hunter Biden) razgovarao o potencijalnim investicijama.

„Nikada nije bilo sastanka sa Hanterom Bajdenom o potencijalnim investicijama niti sam ikada dobio informaciju da je zainteresovan za tako nešto. Nikada nisam sreo Hantera Bajdena“, rekao je Tadić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Američka televizija Foks njuz (Fox News) objavila je u četvrtak mejlove iz kojih proizlazi da je sin Džozefa Bajdena (Joseph Biden) 2010. godine planirao sastanak sa tadašnjim predsednikom Srbije Tadićem i „finansijski jakim pojedincima“ o investicijama.

Sadržaj objavljenih mejlova ukazuje da je Hanter Bajden u aprilu 2010. godine bio u kontaktu sa registrovanim srpskim stranim agentom i tadašnjim američkim ambasadorom u Beogradu, kako bi dogovorio sastanak o potencijalnim investicijama. Navodi se i da se sreo sa jednim od Tadićevih savetnika.

Međutim, iz mejlova nije jasno da li je Hanter Bajden otputovao u Srbiju i sastao se sa investitorima. Iz prepiske proizlazi da je planirao da dođe u Evropu sa ocem, tadašnjim potpredsednikom SAD, kada je on išao u zvaničnu posetu.

Tadić je ocenio da je objavljivanje mejlova upereno protiv Džozefa Bajdena.

Bajden je od 2009. do 2017. bio potpredsednik SAD, a u januaru 2021. postao je predsednik. On se 2009. sastao u Beogradu sa Tadićem, predsednikom Srbije od 2004. do 2012. godine.