Tatalović (DS) za Danas: Šapić je SNS-u nekada bio osvedočeni lopov, a danas im je dobar za gradonačelnika 1foto: Printscreen/YouTube/K1 Televizija

Glas za Aleksandra Šapića bio bi glas za nastavak dosadašnjeg načina upravljanja gradom. Gospodina Šapića ne poznajem, pa mi ne pada na pamet da osporavam njegovu ličnost, to je uostalom SNS već godinama radio kada su govorili da je on jedan od „osvedočenih lažova i prevaranata“ koji su napravili ogromne dugove, da je tukao ljude, da je produžena ruka tajkuna i slično. Sad im je dobar za gradonačelnika, navodi u intervjuu za Danas šef odborničke grupe „BeDem – Demokratska stranka“ Filip Tatalović, jedno od novih lica u beogradskoj Skupštini.

Šta se u njihovom odnosu promenilo pitanje je za SNS i gospodina Šapića, kaže Tatalović i dodaje da će DS umesto tog „valjanja u blatu“ građanima ukazivati na prave efekte politike koju sprovodi aktuelna vlast i nudiće jasne alternative u tom pogledu.

Tatalović (DS) za Danas: Šapić je SNS-u nekada bio osvedočeni lopov, a danas im je dobar za gradonačelnika 2
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

1. Čega će DS u Skupštini biti „BeDem“?

Beogradske demokrate će pre svega biti bedem „rijaliti politici“ koju vodi SNS. Ideja te politike je da ljude ubedi da su svi isti, da sve aktere uvuče u blato kako bismo se bavili ličnim odnosima i najnižim navijačkim strastima a ne politikom koju vlast sprovodi.Problem sa njihovom politikom je što se ona zapravo ne sviđa čak ni njihovim glasačima. Najveća prevara koju je Aleksandar Vučić izveo je što je ubedio ljude da je on obični populista, dok zapravo sve vreme sprovodi neoliberalni ekonomski program. Demokrate će toj politici suprotstaviti jedan moderan socijaldemokratski program.

2. Kako mislite da se izborite sa mogućim opstrukcijama gradske vlasti i predsedavajućih u Skupštini grada?

Najčešća opstrukcija je zapravo što se sve radi po “hitnoj” proceduri, tako da najčešće ne znate o čemu će se raspravljati dok ne sednete u skupštinsku klupu. Onda na licu mesta dobijete hrpu papira sa sitnim tekstom, po pravilu loše kopiranim, pa uzmete lupu da se upoznate sa tom “hitnom temom”. Naravno, govora nema o tome da Vam bilo šta daju u elektronskom formatu jer je đavo tu u detaljima i ideja je da njihovi odbornici po komandi dignu ruke a da se opozicija i javnost ne zamaraju mnogo trivijalnostima kao što su trošenje javnog novca i koruptivni ugovori. Znamo u šta smo se upustili. Jedini način da se borite protiv SNS mašinerije jeste ozbiljan rad. Pažljivo smo birali naše odbornike. Birali smo ljude sposobne da se izbore sa pritiscima, ljude želje ozbiljne političke borbe i dokazivanja. A iza njih stoji ceo tim koji je radio na politikama koje ćemo nuditi Beograđanima. Svi mi zajedno ćemo građanima pokazati da nismo ušli u Skupštinu da kukamo na silu i nepravdu već da se sa njima uhvatimo u koštac. I pobedimo.

Tatalović (DS) za Danas: Šapić je SNS-u nekada bio osvedočeni lopov, a danas im je dobar za gradonačelnika 3
Foto: Udruženje „Ne dam Kej“

3. Ranije ste govorili o problemu splavova na Savskom keju, šta su danas gorući problemi u glavnom gradu?

Korupcija je toliko „normalizovana“ da deluje da smo na nju oguglali. Sem što se javna sredstva slivaju u privatne džepove ona vremenom dovodi i do pucanja sistema. Zarad namirivanja ličnih i partijskih interesa zanemaruju se pravila i mišljenja struke i onda dobijete situaciju da više ne umemo da postavimo ni kamene kocke na Trgu Republike. Tehnologijom upotrebe kamene kocke ovladali su u starom Vavilonu pre 4.000 godina. Zbog korupcije mi danas ni kamene kocke ne možemo da složimo iz prve.

Situacija sa vazduhom i vodom je takođe alarmantna. Zelene površine su pod stalnim napadom. Beogradu je hitno potrebna „legalizacija“ zelenih površina – to jest zabrana gradnje na svim onim površinama koje su danas pod zelenilom. Trenutno je u toku borba za 66 hektara šume Bajdina u Mirijevu. SNS veruje da je OK da se ta šuma poseče i da tamo niknu zgrade. Za nas je stvar jasna: Beogradu treba više zelenih površina, a ne manje.

GSP je pred pucanjem zbog forsiranja privatnih prevoznika umesto ulaganja u sopstvene kapacitete.

Plan linija metroa izgleda kao da ga je pravio neko ko tera inat zdravom razumu.

Postoje i problemi koji su manje vidljivi jer na naplatu dolaze kasnije, ali a ništa manje ozbiljni. Celokupni sistem obrazovanja prilagođavamo kratkoročnom interesu investitora umesto da ga prilagođavamo potrebama celog društva. Forsiranjem privatnih vrtića doćićemo u situaciju da raslojavanje stanovništva počne već u jaslama.

Oko 70 odsto površine grada Beograda, verovali ili ne, čini poljoprivredno zemljište. U isto vreme za poljoprivredu se iz budžeta grada izdvaja celih 0,21 odsto. U normalnim okolnostima to je besmisleno malo, a u situaciji kada je svetsko tržište hrane poremećeno zbog rata u Ukrajini to je potencijalno katastrofalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari