Tomas Tajner: Vučić je sinoć dobio jasnu poruku od NATO-a preko oficira Generalštaba Srbije 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Srpski predsednik Aleksandar Vučić sinoć je dobio jasnu poruku oficira Generalštaba, smatra Tomas Tajner, nekadašnji pripadnik italijanske vojske i stručnjak za hladnoratovske kopnene snage NATO i odbrambenu strategiju Alijanse.

“Mislim da su oficiri Generalštaba Srbije sinoć objasnili predsedniku Vučiću da će, ako se usudi da se napadne Kosovo, borbeni avioni NATO-a  reagovati u roku od nekoliko sati … U roku od 48 sati 173. vazdušno-desantna brigada američke vojske bila bi prebačena vazdušnim putem na aerodrom u Prištini, a padobranska brigada italijanske vojske “Folgore“ vazdušnim putem do aerodroma Đakovica (koji je italijanska vojska izgradila za ovu svrhu)”, piše Tajner.

Tajner dalje navodi na Tviteru da bi dan kasnije bila aktivirana Mehanizovana brigada italijanske vojske “Pinerolo“, koja se nalazi u Bariju i okolini, a otpremila bi je 3. mornarička divizija italijanske mornarice sa svojim amfibijskim brodovima iz Brindizija u Drač u roku od 2 dana.

https://twitter.com/noclador/status/1554014173318856704?s=20&t=1M6syJx_XbadU-QTMmrxsw

Od Drača do Mitrovice, kaže, “Freccia IFVs”, borbenim vozilom Motorizovane brigade Pinerolo, i razaračima tenkova “Centauro”  bilo bi potrebno šest sati da stignu zahvaljujući autoputu A1 koji sufinansira Zapad.

Ukratko, zaključuje ovaj stručnjak, NATO ima planove i već 23 godine trenira da brani Kosovo.

“Ako Srbi ikada krenu i napadnu NATO, snage Alijanse bi ih nadmašile u vazduhu za nekoliko sati, a na kopnu za nekoliko dana. A NATO se pobrinuo da generali Srbije to znaju”, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari