Tajner: Vučić kaže da nisam u pravu u vezi sa porukom NATO-a, ali je nekako odmah ustuknuo 1Foto: EPA/Đorđe Savić

„Vučić kaže da nisam u pravu u vezi sa porukom koju mu je NATO poslao za intervenciju na Kosovu, ali nekako je odmah ustuknuo kada mu je NATO rekao isto što i ja“, napisao je Tomas Tajner, koji se na Tviteru predstavlja kao nekadašnji pripadnik italijanske vojske i stručnjak za hladnoratovske kopnene snage NATO i odbrambenu strategiju Alijanse.

On je ovom objavom reagovao na to što je o njemu izneo predsednik Aleksandar Vučić gostujući na Javnom servisu.

Tomasa Tajnera pomenuo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je u utorak uveče gostovao u drugom dnevniku Radio-televizije Srbije, gde je govorio „o aktuelnim temama“, posebno o nedavnim tenzijama na Severu Kosova zbog kojih su i NATO snage na Kosovu – KFOR, kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zvanično reagovali i pozvali na smirivanje situacije.

„Sinoć je predsednik Srbije Vučić upitan na nacionalnoj televiziji o mojim tvitovima o tome kako bi NATO intervenisao ukoliko Srbija napadne Kosovo. Vučić kaže da nisam u pravu. Ali nekako, on se odmah povukao nazad u nedelju uveče nakon što mu je NATO rekao to isto“, naveo je Tajner na Tviteru i okačio deo snimka Vučićevog gostovanja na RTS-u.

Vučić je komentarisao tezu Tomasa Tajnera o tome da je Srbila dobila poruku od NATO da će ukoliko bude napala Kosovo NATO reagovao u roku od nekoliko sati.

– Najteže je sačuvati razum kada imate posla sa budalama, a taj Tajner je jedan od najvećih. Osim što je sve slagao i sve izmislio cela priča mu je potpuno besmislena. Imamo korektan odnos sa Kforom, tog dana sam se video sa Mojsilovićem dva ili tri puta, razgovarali smo o svemu. Srbiji niko nije pretio i Srbiji niko neće da preti. Scenario koji je taj nesrećnik izmislio, a inače je pričao gluposti i oko Ukrajine, i oko Nagorno-Karabaha, je scenario za malu decu, rekao je Vučić.

On je naglasio i da će „pozvati tog stručnjaka“, misleći na Tajnera, da ga pita da li će za dva ili tri sata da obavi to što je namerio.

– Ja verujem da smo daleko od scenarija koji razni belosvetski hohštapleri žele da vide i koji po svaku cenu hoće da nađu neku žrtvu da bi pokazali svoju moć, pošto na drugačiji način ne mogu, naveo je Vučić.

U centru pažnje našao se Tajner kao analitičar nakon što je portal Danas.rs u ponedeljak preneo njegove opservacije i prognoze mogućeg delovanja u slučaju da srpske vojne snage pokušaju da uđu na Kosovo pošto je 30. jula uveče izbila kriza zbog odluke vlade Prištine o merama reciprociteta i ukidanja srpskih dokumenata.

Komentarišući vest da je predsednik Vučić u noći između nedelje i ponedeljka bio u Generalštabu, Tajner je objavio sledeće:

“Mislim da su oficiri Generalštaba Srbije sinoć objasnili predsedniku Vučiću da će, ako se usudi da se napadne Kosovo, borbeni avioni NATO-a reagovati u roku od nekoliko sati … U roku od 48 sati 173. vazdušno-desantna brigada američke vojske bila bi prebačena vazdušnim putem na aerodrom u Prištini, a padobranska brigada italijanske vojske “Folgore“ vazdušnim putem do aerodroma Đakovica (koji je italijanska vojska izgradila za ovu svrhu)”, napisao je Tajner u nizu objava na Tviteru.

Ako Srbi ikada krenu i napadnu NATO, snage Alijanse bi ih nadmašile u vazduhu za nekoliko sati, a na kopnu za nekoliko dana. A NATO se pobrinuo da generali Srbije to znaju, napisao je Tajner.

Na njegovom profilu piše i da je sada „direktor u filmskoj industriji u Kijevu i Beču“.

Kao stručnjak predstavljen je na sajtu Evromajdan press, posvećenom Ukrajini, dok je na profilu na Instagramu sem filmske industrije, i lokacije Kijev i Beč, dodat i Los Anđelos.

Brzom pretragom na Internetu ne pojavljuju se naslovi njegovih eventualnih tekstova o strategiji Alijanse, ili drugih radova i javnih nastupa u svojstvu stručnjaka za NATO. Na sajtu medium.com postoji tekst „Putinov plan“ iz januara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari