Trajković: Kurti inspiriše Vučića na podrivanje sporazuma 1Rada Trajković Foto: N1 (Arhiva)

Čini se da je Kurtijevo konstantno podrivanje Briselskog sporazuma inspirisalo, takoreći, dalo šlagvort Vučiću da i on počne da razmišlja o podrivanju prethodnih sporazuma o normalizaciji odnosa, smatra srpska političarka sa Kosova Rada Trajković.

Ona je na pitanje regionalne agencije Jugpres kako doživljava i komentariše to što na Kosovu i Metohiji neće biti organizovan referendum rekla da je “Kurtijevo odbijanje organizacije referenduma na teritoriji Kosova jednostavno negacija realnosti”.

Činjenica je da Kosovo nema pun međunarodni suverenitet, kao što je činjenica i da Beograd nema funkcionalnu kontrolu nad prostorom Kosova, i rešavanje tog kompleksnog odnosa je tema i cilj pregovora između Beograda i Prištine, smatra Trajković.

Ona kaže i da je činjenica da kosovski Srbi mahom rade u institucijama države Srbije na Kosovu i podseća da ukoliko učine neki prestup, odgovaraju i pred organima pravosuđa Srbije.

Stoga je najnormalnije zahtevati da ovi ljudi učestvuju u referendumu o reformama pravosuđa koji direktno dotiče njihov život u egzistenciju. To je njihovo demokratsko pravo ali i obaveza, smatra Trajković.

Sa druge strane, dodaje ona, ima se utisak da Vučić i nije toliko zainteresovan da vrši pritisak za organizaciju referenduma.

Čini se da je Kurtijevo konstantno podrivanje Briselskog sporazuma inspirisalo i takoreći dalo šlagvort Vučiću da i on počne da razmišlja o podrivanju prethodnih sporazuma o normalizaciji odnosa, podvlači sagovornica Jugpresa.

„Utisak koji imam je da Vučićev sledeći potez može biti izvlačenje Srba iz kosovskih instutucija i odluka o bojkotu sledećih kosovskih izbora. Ta pretnja destabilizacijom Kosova postaje sve konkretnija naročito iz Vučićevog straha da neki drugi Srbi – a ne Srpska lista – mogu preuzeti pozicije rezervisane za Srbe unutar kosovskog sistema. Jer ne zaboravimo da su doskora i Srbi u kosovskom sistemu bili kontrolisani od strane Vučićevog neformalnog “kontrolora” za Kosovo, Milana Radoičića. Ali nakon odluke o američkim sankcijama protiv njega, ovaj centar moći izgubio je kredibilitet. Sada se čini da Vučić želi da kontrolu nad kosovskim Srbima vrati nazad u stare tokove – unutar institucija Srbije na Kosovu“, navela je Rada Trajković za Jugpres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari