Trajković: Priznanje nezavisnosti Kosovu ne donosi suštinski ništa 1Foto: FoNet-Aleksandar-Levajković

„Srbija je već dosta uradila na polju kompromisa sa Kosovom omogućivši Prištini potpunu unutrašnju nezavisnost kroz izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, koja je potpuno samostalna od Beograda“, izjavila je u emisiji „Razgovor na RTK2“ predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković.

Ona je dodala da je Srbija podržala i integraciju Srba u kosovski sistem. Ona smatra da Priština nije uradila ono što je trebalo da uradi, a to je Zajednica srpskih opština, koja, kako kaže, nikada ne bi mogla da ima status Republike Srpske.

„Policija i pravosuđe su integrisani u kosovski sistem, čime se isključuje onaj elemenat samostalnosti koji ima Republika Srpska u BiH, poručila je Trajković, a prenosi RTK2.

Projekat podele Kosova koju promoviše predsednik Hašim Tači čitav region uvodi u moguću destabilizaciju, istakla je Trajković i dodala da se time otvaraju apetiti različitih grupa, što bi značilo još više desetina godina nestabilnosti.

Predsednica Evropskog pokreta Srba navodi da veruje da postoji i projekat Vlade Kosova koji ne predviđa promenu administrativnih linija, ali omogućava Zajednicu srpskih opština, multietničnost, pomirenje i zajednički suživot Srba i Albanaca.

Rada Trajković smatra da prizanje nezavisnosti, Kosovu suštinski neće doneti ništa, ali bi zato moglo prouzrokovati drugu destabilizaciju.

„Ako bi priznanje stabilizovalo Kosovo, ono bi destabilizovalo Srbiju, a to je opet destabilizacija i Kosova i regiona. Zato ne treba žuriti, jer je pre svega potrebna stabilnost regiona i ljudi koji tu žive“, podvukla je Trajković i zaključila da se zalaže za proces rešavanja pitanja Kosova, a ne za „status kvo“.

Predsednica Evropskog pokreta Srba u Razgovoru je govorila i o sveobuhvatnom paketu pomoći Vlade Srbije, delovanju predstavnika Srba u centralnim instuitucijama Kosova, transformaciji KBS-a i zahtevu Kosova za prijem u Interpol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari