Tramp neće naterati Ruse da priznaju Kosovo 1

Izbor Donalda Trampa za predsednika Sjedinjenih Država verovatno neće dovesti do radikalnog zaokreta u spoljnoj politici Rusije, uključujući promenu odnosa Kremlja prema Srbiji, ocenjuju za Danas stručnjaci za spoljnu politiku.

Komentarišući nedavne tvrdnje pojedinih ukrajinskih zvaničnika da je moguće da Rusija u pregovorima sa SAD prizna nezavisnost Kosova kako bi zadržala svoje snage na Krimu, poznavaoci prilika navode da je takav scenario nerealan.

Miša Gleni, britanski novinar i predavač na Univerzitetu Kolumbija, kaže za Danas da je teško oceniti da li bi Rusija mogla da zbog Trampa prizna Kosovo, ali „da svi koji misle da znaju kako će se Tramp ponašati kao predsednik Amerike, nisu shvatili njegovu suštinu“.

– Ne očekujem ništa dobro od Trampa, ali u kojem obliku, stvarno ne znam, ukazuje sagovornik Danasa. Podsetimo, Gleni je neposredno nakon izbora Trampa rekao za naš list da „ne može da zamisli da će se on posvetiti proučavanju balkanske situacije do tančina, već će to prepustiti onima koje izabere da vode ključnu ulogu u osmišljavanju politike u Stejt departmentu“.

Erki Bahovski, estonski diplomata i bivši zvaničnik Evropske komisije, ističe za Danas da Rusi sigurno neće priznati nezavisnost Kosova.

– Odbijanje da prizna nezavisnost Kosova predstavlja ugaoni kamen spoljne politike Ruske Federacije. Rusija neretko koristi intervenciju Zapada na Kosovu kao kontraargument u diskusijama o ruskim invazijama. Ono što se čini verovatnijim jeste da će Donald Tramp pokušati da isposluje neku vrstu sporazuma sa Rusijom u vezi sa Sirijom. Ostaje da se vidi na koji tačno način i da li će, uopšte, biti postignut taj dogovor, ali priznanje Kosova od strane Rusa prevazilazi i najluđu maštu, smatra Bahovski.

Predstavnici diplomatskih krugova iz Brisela za Danas takođe nezvanično komentarišu da se ne može očekivati da administracija predsednika Rusije Vladimira Putina promeni stav o Kosovu, baš kao što je „nezamislivo i da Beograd uvede sankcije Rusiji“. „Velike sile, poput Rusije, ne menjaju lako svoj dugogodišnji spoljnopolitički pravac“, ukazuju naši sagovornici.

Podsetimo, tokom prošlonedeljnog boravka ukrajinskih zvaničnika u Beogradu, zamenik predsednika krimske skupštine Refat Čubarov izneo je tvrdnju da se „velike sile trenutno cenkaju i da niko ne zna kako će se taj mozaik sklopiti“.

„Govorim i o primeru Kosova. Već postoje planovi da se Kosovo razmeni za Krim, to su prognoze ljudi u Trampovom okruženju. Zbog katastrofalnih posledica sankcija koje su joj uvedene, Rusija sada aktivno traži mogućnosti da promeni i približi svoju poziciju saradnji sa SAD a da pri tome sačuva svoje interese“, poručio je Čubarov, naglasivši da će Rusija biti spremna na kompromisna rešenja i ustupke kako bi dobila vlast nad Krimom.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Tramp neće naterati Ruse da priznaju Kosovo”

  1. Hajdemo da okrenemo pa da vidimo hoće li Tram da opozove priznanje R.Kosova u svetlu Putinove izjave da Srbiju više niko ne sme da dira (pa ni u slučaju Srpskog "Bljeska" i "Oluje") a što se tiče Krima to je završena stvar jer svi pa i Tramp znaju da je Krim uvek bio Rusija. Uostalom Rusija je odavno prekršila svoje standarde u vezi sa KiM sa Nagornim Karabahom npr. i nas dovela u situaciju da priznajemo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i Gruzije… Što se tiče Balkana Trampu je dovoljno što je sa NATOM blokirao Jadransko More a Srbija (sa KiM ili bez njega) i BiH imaju još da se krčkaju dal u bosanskom loncu ili svadbarskom kupusu svejedno.

  2. Vaznije je za Kosovo da bude priznata drazava od 5 ostalih clanova EU nego od Rusije…Rusija nam je potrebna samo kad ucestvujemo na sportska takmicenja i tu do sada nije bilo problema. Posledni put kad su Kosovai trebali da se takmice u Evropskom Prvenstvu u Tae Kwon Do Rusi su platili sve troskove za putovanje smestaj i takmicenje samo da bi im omogucili da se Kosovari takmice sa ostalim nacijama… Svaka cast Rusima na gostoprimstvo, to se jos nije dogodilo sa ostalim 113 zemljama koje su Kosovo priznali kao samostalnu drzavu…

  3. "… da je Krim uvek bio Rusija." Krim je, Miodraže, prvo put u svojoj istoriji "postao Rusija" 1783-će. To je 76 godina nakon što je Škotska stupila u Ujedinjeno Kraljevstvo! Toliko o Vašem "uvek".

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.