Treći dan konsultacija sa predsednikom Srbije o konstituisanju parlamenta i vlade nije doneo ništa novo 1Foto: BETAPHOTO/Nikola Todorovic

Treći dan konsultacija predstavnika lista koje su ušle u Skupštinu Srbije sa predsednikom Srbije o konstituisanju parlamenta i vlade nije doneo ništa novo u pogledu sastava vlade, ali je doneo potvrdu da će se predsednik SNS povući sa tog mesta, kako je rekao jedan od učesnika.

Koalicija Nada, koju su prestavljali lider Novog DSS Miloš Jovanović i lider Monarhista Vojislav Mihailović, i koji su prvi stigli na razgovore sa Aleksandrom Vučićem, potvrdili su da će ostati opozicija koja će kritikovati loše poteze ali koja će biti konstruktivna odnosno podržati sve što je u interesu Srbije.

Ivica Dačić, koji je predvodio koaliciju SPS-JS, nije novinarima dalo jasan odgovor na pitanje da li je Vučić potvrdio njihov ulazak u još jednu vladu sa SNS, već je ponovio da je SPS na to spreman.

Saopštavanje te informacije prepustio predsedniku koji se javnosti juče obratio. I deo partija sa liste Ujedinjeni za pobedu Srbije“ SSP, SPD i PZP potvrdili su ostanak u opoziciji.

Miloš Jovanoviće je rekao da je razgovor s predsednikom bio kurtoazan i relativno sadržajan.

Njemu smeta što Srbija nema jasan pravac razvoja i ciljeve.

– Razumem laviranje između istoka i zapada i kupovinu vremena ali to mora da ima jasan cilj. Kad vratite malo unazad deset godinan vlasti SNS, šta su temeljno uradili za Srbiju? Osim infrastrukturnih projekata i relativne ekonomske stabinosti, nismo puno uradili na pravnoj državi, državnoj upravi, jasnoj spoljno-političkoj poziciji. Mislim da to može skupo da nas košta u budućnosti. Nadam se da će buduća vlast dati odgovore na strateška pitanja – naveo je on pred novinarima.

Na pitanje novinara da li je dobio odgovor od predsednika na postavljena pitanja kaže da ga odgovori ne zadovoljavaju u potpunosti.

– Aleksandar Vučić često govori da bi voleo da bude zapamćen u istoriji. Nijedan državnik nije ostao zapamćen po izgradnji autoputeva i kliničkih centara. To je dobro, ali nije to vizija. Vizija je ono što mi imamo, istok na zapadu i zapad na istoku. Srbija kao vojno neutralna država koja će biti svoja – zaključio je Jovanović.

Lider SPS Ivica Dačić ponovio je novinarima da je koalcija SPS-JS spremna da nastavi saradnju sa SNS. On međutim nije mogao da potvrdi da li to i naprednjaci i njihov šef Vučić žele.

– Smatramo da delimo zajedničke ciljeve kada je reč o budućnosti Srbije i zato smo spremni za nastavak saradnje. O tome će konsultacije sa SNS biti nastavljene narednih dana – naveo je Dačić posle sureta sa Vučićem.

Razgovaralo se o saradnji, kako je naveo, načelno i suštinski, a ne personalno.

Na pitanje da li SNS želi socijaliste u vladi s obzirom na to da je bilo različitih stavova, on je odgovorio da će se o tome predsednik SNS izjasniti.

– To nije pitanje za mene nego za SNS i predsednika Vučića. Izražen je pozitivan stav i od strane predsednika u vezi naše saradnje – kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, saradnja SNS i SPS nikad se nije temeljila na potrebi ili moranju nego na zajednilkim ciljevima, „koji nas podstiču da budemo optimitični da u narednom periodu možemo da odgovorimo svim izazovima“.

– Važno je da Srbija bude jedinstvena i politički stabilna. Mi smo spremni da budemo deo te jedinstvenosti i političke stabilnosti – rekao je Dačić.

Lider SSP Dragan Đilas koji je sa Marinikom Tepić, liderom PSG Pavlom Grbovićem i predsednikom PZP Jankom Veselinović razgovarao sa Vučićem, rekao je da ne postoji mogućnost da mogu biti deo vlasti jer bi to bilo neprirodno i nelogično, ali da neće biti opozicija Srbiji.

Prema njegovim rečima, Vučić je u razgovoru potvrdio da će otići sa mesta predsednika SNS.

– Izneli smo predsedniku naš stav da smatramo da su odgovorni za rušenje institucija, demokratije i zastoj u procesu evropskih integracija. da smatramo da posledice koje bi Srbija mogla da pretpi zbog nausklađivanja stavova sa evropskom politikom mogle biti katastrofalne u ekonomskom pogledu. Rekli smo da smo spremni da podržimo zakone za koje verujemo da će doprineti boljitku naroda u Srbiji i da očekujemo da vlast pokaže da li je spremna da prihvati zakone koje ćemo mi imati – rekao je Đilas.

On je naveo da ih je predsednik upoznao sa tim da će vlada biti izabrana tokom avgusta a Skupština do kraja meseca. Prema njegovim rečima učiniće sve da parlament bude mesto za sučeljavanje agrumenata a nre mesto veđanja.

Do objavljivanja ovog teksta razgovori Vučića i SNS nisu bili završeni.

Konstitutivna sednica naredne nedelje
Budući da je Ivica Dačić odlazeći predsednik Skupštine Srbije, on je održavanje konstitutivne sednice najavio za narednu nedelju. On je naveo da će javnost o tome biti obaveštena posle razgovora sa SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari