Dragana Rakicfoto FoNet Božana Pavlica

“Za moje prvo pojavljivanje u programu RTS-a pripremala sam se kao da će u emisiji stvarno biti reči o izbornim uslovima i kao da ću stvarno dobiti mogućnost da u ime Demokratske stranke objasnim gledaocima javnog medijskog servisa zašto mislimo da u Srbiji danas nema slobodnih i poštenih izbora, ali i šta predlažemo kako bi se promenilo ovo nepodnošljivo stanje. Ispostavilo se, međutim, da je moj ulazak u studio RTS-a bio zapravo silazak u samo srce tame koja je obavila Srbiju pre devet godina i koju nikako da rasteramo”, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, prenoseći utiske nakon učešća u emisiji Reč na reč na RTS-u.

Ona napominje i da će neko možda pomisliti da ovom tvrdnjom želi da imitira Aleksandra Vučića dok se uoči oproštajne posete Angele Merkel preslišavao pred kamerom skupog ajfona Suzane Vasiljević, ali da je stvarno gotovo napamet naučila sva dokumenta, pisma, nacrte, predloge sporazuma i sve ostalo što je rečeno i napisano tokom pregovora o izbornim uslovima koji su vođeni uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Ali i onih drugih razgovora koji se tobože vode pod pokroviteljstvom Aleksandra Vučića. Međutim, kako ističe, u emisiji koja je za temu trebalo da ima izborne uslove, najmanje je bilo reči o tome.

“Predstavnici vlasti su tih sat vremena iskoristili za laganje, klevatanje i najprizemniju političku propagandu kakvu posvuda gledamo, evo, već desetu godinu, od Narodne skupštine, preko javnih skupova u organizaciji režima, do televizija sa nacionalnim frekfencijama. U tome je prednjačila Nevena Đurić, predstavnica Aleksandra Vučića. Ona je uspela da za sat vremena emisije i ko zna koliko ispaljenih rečenica i tvrdnji kaže samo jednu jedinu u celosti istinitu rečenicu. Onu u kojoj je rekla da Zoran Lutovac nije moj gazda. Zaista on nije moj gazda, niti je gazda bilo kome u DS. On je predsednik Demokratske stranke, a u našoj stranci, kao što znamo, predsednik nije nikakav faraon, ili „gospodar-sunce“, u kojeg se ne može ni pogledati baš kao ni u pravo sunce. U objašnjenju fenomena „gazde“ najviše nam može pomoći nauka koja se zove psihologija. U toj nauci je davno dokazano da omaške u govoru otkrivaju šta je u mislima. Oni kojim je njihov gazda stalno u glavi, misle da gazdu imaju i svi drugi”, kaže Rakićeva.

Na pitanje da li je ipak debata na RTS-u pokazala da je dijalog vlasti i opozicije moguć, sagovonica Danasa kaže da da je nazovi debata u „Reč na reč“ neopzivo pokazala da nikakav smislen razgovor sa predstavnicima režima Aleksandra Vučića zapravo nije moguć.

“Što bi rekli mladi, oni stalno troluju, odnosno ometaju normalnu komunikaciju. Oni svaki razgovor i svaku temu dovedu do Dragana Đilasa i fantastičnih priča o njegovim zlodelima. Baš kao u mom omiljenom marfijevom zakonu, koji kaže da onom ko ima samo čekić sve liči na ekser, tako je i sa Vučićevim pristalicama. Oni znaju samo pesmicu o Đilasu i oni tu pesmicu pevaju nezavisno od toga s kim i o čemu razgovaraju. U takvoj situaciji, onaj ko je sa druge strane ima mogućnost da bira između dve mogućnosti. Jedna je da te koještarije ignoriše, pa da sva ta gomila laži, kleveta i tlapnji ostanu bez ikakvog odgovora, a druga da prihvati taj način razgovora i da činjenicama odgovori na sve te pokušaje podmetanja i ostale stupidarije. Nijedna od te dve mogućnosti nije dobra, a ljudi koji su gledali „Reč na reč“ znaju koju sam izabrala”, navodi Rakićeva .

Upitana da li je unapred pripremila način na koji će parirati predstavnicima vlasti, ona kaže da je odluku donela na licu mesta, kada je videla da ima posla sa ljudima koji su u stanju da kažu sve što su u stanju da smisle.

A šta su sve smislili za ovu emisiju, kaže, nije vredno ni pomena, ali da joj je zanimljivo da Dragana Šolaka ovog puta nisu pominjali.

“Izgleda da predstavnica Aleksandra Vučića nije bila na predavanjima i vežbama kada se ta lekcija učila na akademiji mladih lidera SNS”, kaže zamenica predsednika DS.

Rakićeva ističe da je informaciju o tome ko su ostali učesnici u debati saznala pre emisije,ali da tome nije posvetila neku pažnju, jer su su njeni politički stavovi uvek isti, bez obzira ko sedi sa druge strane.

“Iz prethodnih emisija „Reč na reč“ sam znala da je format napravljen tako da favorizuje predstavnike vlasti i da se voditelj svojski trudi da bude na usluzi predstavnicima Aleksandra Vučića, ali sam to prihvatila kao što prihvatam i svaku elementarnu nepogodu. Ne odgovara mi što je tako, ali mi ne pomaže da se ljutim. Ispostavilo se, međutim, da su drugi učesnici u debati i te kako vodili računa ko će predstavljati Demokratsku stranku, pa su došli sa unapred pripremljenom pričom”, ističe Rakićeva.

Prema njenim rečima predstavnik Ivice Dačića je pričao da nema pojma ko je ona, mada se posle ispostavilo da on to vrlo dobro zna, a predstavnica Aleksandra Vučića je tvrdila da zna baš sve o njoj.

“To je bila pesma u dva glasa u kojoj je tercirao predstavnik Saše Radulovića sa svojom svisuisti pričom i ostalim opštemestašenjima u kojim, nekako, uvek izostane kritika Vučića, kriminala i svih najvažnijih pitanja države i društva. Pokazalo se da je to što „zna“ predstavnica Vučića zapravo gomila izmišljotina i koještarija u kojim sam odjednom postala nekakva bogatašica koja zajedno sa svojim mužem nemilice pljačka Srbiju”, objašnjava Danasova sagovornica.

Na pitanje da li njen suprug i ona zarađuju hiljade evra, kako je tvrdila Đurićeva u emisiji, zamenica predsednika DS kaže da žive prosečan život.

“Istina je da sam zaposlena u Gradskoj biblioteci u Vršcu i da primam istu platu kao i svi drugi bibliotekari u zemlji, a da moj muž ima istu platu kao i svi ostali inženjeri telekomunikacija u Pilotskoj akademiji u Vršcu. Cenim da bi naše zarade za tri meseca jedva „zalegle“ da platimo jednu večeru Aleksandra Vučića i Suzane Vasiljević u Njujorku (koju nije uslikao Suzanin skupi ajfon)”, ističe Dragana Rakić.

Inače, u prvoj debati “Reč na reč“ u novom ciklusu sa temom – ima li dogovora oko izbornih uslova, učestvovali su Dragana Rakić iz DS, Vojin Biljić iz DJB, Đorđe Milićević iz SPS i mlada snaga SNS Nevena Đurić, koja poput starijih kolega iz stranke jedva da je dozvoljavala sagovornicima da progovore.

Đurić je svoju ulogu shvatila krajnje ozbiljno, nije birala reči kojima je napadala svoje kolege, a kada joj je voditelj sugerisao da određene izraze ne sme da koristi, ali tek nakon što ga je Dragana Rakić iz DS upitala da li će reagovati, mlada uzdanica SNS nastavila je još drskije, uz povišen ton i neprimerne izraze.

Svojim sagovornicima iz debate je rekla „da građani ne mogu očima da ih vide“ i „da se ponašaju kao derišta i diletanti“.

Tokom debate oko korona virusa konstatovala je da su se vakcinisali i Zoran Lutovac i Dragan Đilas. Baš poput Vesića, Đukanovića, Vulina, Stefanovića i, naravno, samog Vučića, Nevena Đurić je izvukla sliku predsednika Stranke slobode i pravde sa konferencije za medije, a onda bacila „drvlje i kamenje“ po njemu i Mariniki Tepić optužujući ih da su bliski sa kriminalnim grupama.

Inače, Đurićeva je narodni poslanik u Skupštini Srbije, bila je na listi Aleksandar Vučić – za našu decu, ima 28 godina i master je profesor matematike, a završila je i Akademiju mladih SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari