Tri Vučićeva obraćanja u tri dana žalosti: Predsednik izgubio meru u samohvali i nesaglasnosti sa neistomišljenicima 1Foto: Beta/MILOS MISKOV

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u tri dana žalosti, čak tri puta je uspeo da se obrati javnosti. Jednom iz Predsedništva Srbije, drugi put iz Vlade, a treći put sa javnog servisa. I ako je prvo obraćanje imalo smisla, zbog šoka od pucnjave u školi Vladislav Ribnikar, ostala dva su bila potpuno nepotrebna i remetila su tišinu i žalost koja je zavladala Srbijom. Njihov cilj je bio da se i u takvim strašnim prilikama pokaže da samo jedan čovek „drži na svojim plećima i nebo i zemlju, život i smrt i da je nadinstitucija“, smatraju sagovornici Danasa.

Dr Žarko Trebješanin, psiholog smatra da kada se desi nešto ovako stašno, kao što se proteklih dana izdešavalo u Srbiji, onda bi trebalo da se predsedik obrati sa dostojanstvom, da bude dovoljno pribran i razuman, da umiri ljude i njihov potpuno opravdani strah zbog onoga što se dešava. Na sve to je potrebno dodati neku utešnu, ohrabrujuća reč.

“ Sve to je izostalo u ovim obraćanima Vučića, posebno u ovom poslednjem na Radio televiziji Srbije. Zamislite kad predsednik u ovakvoj situaciji, kada su svi traumatizovani, kaže da će biti još gorih stvari. To je kao da sipate ulje u vatru, a namera vam je zapravo da želite da gasite požar“, kaže Trebješanin.

Tri Vučićeva obraćanja u tri dana žalosti: Predsednik izgubio meru u samohvali i nesaglasnosti sa neistomišljenicima 2
Izvor: FoNet/ Aleksandar Mijailović

Prema njegvim rečima ni mere koje je Vučić predložio, a koje je Vlada prihvatila ne donose se na taj način, bez diskusije i javne rasprave i ne lomi se to tako preko noći i preko kolena, jer to je nešto što treba da traje..

“ Vlada je sve to privatila, bez diskusije i blo kave rezerve , kao da je reč o deset Vučićevih božijih zapovesti. To ne ide tako. Ti zakoni bi trebalo da važe svakako duže vreme, inače nema smisla stalno menjati zakone. I to spuštanje granice starosti za krivično delo je ad hok mera i sutra nekome može da padne na pamet da spušta granicu još naniže. Tako se ne radi,“ , ističe Trebješanin i dodaje da je pogrešno isnistirati na strožim kaznama, jer je poznato da su reakcije na strože mere, još surovije.

Sagovornici Danasa tvrde i da je predsednik načinom obraćanja građanima prešao granicu pristojnsti, da nije odustao od etiketiranja opozicije i drugih neistomišljenika, iako tim temema nije bilo ni vreme, ni mesto. Na momente se, uprkos uzdasima, pauzama u govoru, dramatici, čak činilo da sam predsednik ne razume dubinu tragedije koja se dogodila i da ne shvata da nije trenutak za skretanje pažnje na sebe i podizanje rejtinga. Kao da ne shvata da nije trenutak za upumpavanja novih tenzija u društvo i manipulacija i da posebno nije trenutak da se šire neke nove podele u društvu i širi mržnja.

Trebješanin kaže da je upravo predsednik u sva tri obraćanja optužovao opoziciju da koriste tragediju za sticanje političkih poena, a upravo je on to radio. Vučić se opoziciji obraćao kvalifikacijama – ološ , i to je jezik mržnje koji je postao svakodnevica u komunikaciji.

“ Sva ta njegova obraćanja delovala su otužno i nimalo utešno. I ta priča kako se on zalaže za uvođenje smrtne kazne, deluje nerealno , jer zna da od toga nema ništa. Posebno je bila zabrinjavajuća Vučićeva odbrana Zadruge i rijaliti programa, koja ide do te mere, kao da je zaposlen na toj televiziji“, kaže Trebješanin i dodaje da je jasno da su ti rijaliti dali modele nasilnog i krajnje nasilnog metoda ponašanja. On dodaje da je stvorena jedna atmosfera gde se nasije dopušta i da često ispada da je to nešto poželjno ili nešto što se čak nagrađuje.

 

Tri Vučićeva obraćanja u tri dana žalosti: Predsednik izgubio meru u samohvali i nesaglasnosti sa neistomišljenicima 3
Ratko Božović
Foto: N1

 

Ratko Božović, kulturolog kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vuči u tri dana imao tri različita pojavljivanje .

“ Zajedničko im je bilo da je on nadinstitucija, kapa koja pokriva sve. I ako smo mogli da razumemo njegovo prvo pojavljivanje, sve posle toga je bilo izvan njegovih ovlašćenja. Mere Vlade, valjda Vlada obznanjuje, a ne predsednik države. Tok događaja valjda policija i tužilaštvo obrazlažu, a ne predsednik države“ napominje Božović .

On ocenjuje da je ispalo da Vučić sve zna i sve može.

“ Pritom ga nisu obavezivali ni pravo na privatnost, ni lični podaci koji se ne iznose, ni podaci iz istrage koji se ne objavljuju, ni kvalifikacije dela, pa čak ni presuda koju je pre suda izrekao“ , napominje sociolog Božović.

Sagovornik Danasa kaže da je zanimljiv i sam način predsednikovog obraćanja i upotreba jezika.

„Njegov jezik se kreće od sentimentalne plačljivosti do militantne grubosti. Taj jezik je daleko od mirotvornog i razložnog govora. U njemu je izgubljena mera i u samohvali i u nesaglasnosti sa neistomišljenicima.

Očigledno neće da razume da se nasilje ne rešava represijom, nego procesima normalizacije i istinom o razorenom društva. A mi smo kao društvo
odavno iskočili iz zgloba“ , zaključuje Ratko Božović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari