Trifunović: Tužba ministra policije pritisak na Danas i priznanje krivice 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Tužbu koju je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović podneo Višem sudu protiv lista Danas, zbog navoda u tekstu „Ko su desničari koji su se tukli sa policijom“, juče je osudio i lider PSG Sergej Trifunović.

U tekstu koji se bavi svedočenjima učesnika protesta građana početkom jula, o nasilju i sukobima sa policijom koje su pojedine grupe učesnika provocirale, Trifunović je kao sagovornik opisao fizički napad koji je doživeo, ali i izneo optužbe na račun pokreta Levijatan i njegovog prvog čoveka, Pavla Bihalija.

On je za Danas rekao da bi „svedočio na sudu“ o tome što je u pomenutom tekstu naveo, a tužbu ministra je ocenio kao „pretnju i pritisak“, ali i „priznanje krivice“.

– Mogao bih da svedočim pred sudom da mi je lično Pavle Bihali pokazao prepisku u kojoj Stefanovića oslovljava sa „gospodine ministre“, a ovaj mu uredno odgovara. Video sam i fotografije gde je ekipa Levijatana u bekstejdžu na kontramitingu, sa sve regularnim „pasovima“ oko vrata, navodi Trifunović i dodaje da „nema sumnje da se radi o službi“, iako je tu tvrdnju, Bihali demantovao još u „spornom“ tekstu.

Na pitanje da li to što Stefanović često novinske tekstove provlači kroz sud, a pokazalo se iz prethodnih parnica, bez mnogo argumenata, znači da ministar očekuje ili veruje da će sudovi automatski biti na strani politički moćnijeg, Trifunović je izneo stav da je sudska praksa to već potvrdila.

– Sud je automatski presudio da je Sergej Trifunović „propala narkomančina koja treba da menja dilera“, autora Darka Glišića, kuma Aleksandra Vučića, predsednika IO SNS, kadrovika Krušika i gospodara Tamnave – nije uvreda, a da moje „primitivac“- jeste uvreda“, naveo je Trifunović.

Inače, Stefanović je prošlog meseca tužio i portal Nova, a pre toga i nedeljnik NIN, za tekst u kome je označen kao „glavni fantom iz Savamale“, protiv koga je parnicu izgubio.

– Ministar voli da se zabavlja, i nije mu dosta, ovo mu je treća tužba, a jedan spor je već izgubio. Ukoliko bi se primenilo bilo kakvo pravo, protiv Danasa na sudu ne bi mogao da dobije, kaže za Danas penzionisana profesorka Pravnog fakulteta Union Vesna Rakić Vodinelić, ali i napominje da je „ne bi iznenadilo ni da sud presudi u njegovu korist, znajući danas sudove“.

Ona objašnjava da je Apelacioni sud, u slučaju tužbe protiv NIN-a, odbacio odluku prvostepenog suda jer je „Stefanovićevo fantomsko svojstvo definisano kao vrednosni sud, a to bi morao da trpi, kao javni funkcioner“.

– U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, nosilac javne i političke funkcije dužan je da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, i u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije, bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja. On je javni funkcioner kojeg plaćamo, pa imamo pravo da mu nadevamo razna imena. To što se oseća lično povređenim je irelevantno. To što je Stefanović „doktor“ i „istaknuti političar“, ne znači ništa, i ne-doktori i neistaknuti imaju „čast i ugled“. Ne odgovara mu „ton“ članka, pa šta? Ne tuži se zbog tona, već zbog sadržine informacija, zaključuje Rakić Vodinelić.

Tužba

Ministar policije Nebojša Stefanović je podneo tužbu protiv lista Danas jer smatra da mu je navedenim tekstom „urušen kredibilitet i poverenje građana u ličnost i angažovanje“ ministra, kao i „povređeni čast i ugled i naneta nenadoknadiva šteta“, dok za nadoknadu „nenadoknadivog“ traži odštetu od milion dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari