Turski ambasador na Kosovu: 'Bajraktari' nisu donacija, spremni smo da obezbedimo i drugu opremu 1Foto: EPA-EFE/Wojtek Jargilo POLAND OUT

Ambasador Turske na Kosovu Sabri Tunč Angili izjavio je da bespilotne letelice „Bajraktar ​​TB-2“ koje su isporučili Kosovu nisu donacija, i naveo da su spremni da obezbede i drugu opremu ako to budu bile potrebe kosovske Vlade.

Angili je za prištinske medije kazao da je koosvski premijer Aljbin Kurti već objasnio da su dronovi kupljeni, a ne donirani.

Ambasador je dodao da je Turska strateški partner Kosova i da će učestvovati u razvijanju svih oblasti, uključujući i odbranu.

„Na Kosovu imamo razvijenu i važnu ekonomsku saradnju. Investicije na Kosovu su 10 odsto naših investicija na Balkanu. Prošle godine Turska je postala partner broj jedan Kosova i želimo da imamo ekonomsku i komercijalnu saradnju, ovo je važno za nas“, kazao je Angili, prenosi Kosovo onlajn.

Upitan da li će na Kosovo stići i drugi dronovi, turski diplomata je rekao da to „zavisi od potreba Kosova“.

„Zavisi od potreba Kosova, ali do sada smo s bezbednosnim snagama Kosova najviše sarađivali kroz obuku i bilateralne kontakte. Na to se najviše fokusiramo, ali ako Vlada Kosova želi bilo kakvu dodatnu opremu, onda će Turska i druge zemlje NATO odgovoriti na ove potrebe. Do sada tako nešto nije bilo na našem dnevnom redu“, rekao je on.

Ambasador je prokomentarisao i tvrdnje o ambicijama Turske da na Kosovu preuzme ključnu ulogu, umesto zapadnih saveznika Prištine.

„Turska podržava članstvo Kosova u evroatlantskim institucijama. Ono što nudimo nije da nekoga zamenimo, već da dodatno doprinesemo Kosovu“, poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari