U Kosjeriću glasalo 22 odsto birača 1Foto: N. Kovačević

Na lokalne izbore u Kosjeriću, do 12 časova, izašlo je 22 odsto građana s pravom glasa. Za dva sata, odziv je povećan skoro tri puta, jer je u 10 časova glasalo oko osam odsto birača.

U birački spisak je upisano 9.332 građana, koji glasaju na 29 biračkih mesta. Izlaznost je veća na 22 bračka mesta u selima, nego na sedam birališta u gradu.

Sandra Filipović, predsednica Opštinske izborne komisije, rekla je za Danas da su jutros, u 7 časova, otvorena sva biračka mesta i navela da, za sada, nema, prijava o narušavanju izborne procedure.

Članovi biračkih odbora i građani koji glasaju, dodala je, poštuju protivepidemisjke mere.

Ona je objasnila da se „veliki broj građana prijavio za glasanje van biračkih mesta“ i da “Opštinska izborna komisija naknadno utvrđuje taj broj, pošto“, kako je dodala, „veliki broj birača je u samoizolaciji“, zbog infekcije virusom korona ili sumnje da su njime inficirani.

„Nedostaju nam potvrde za glasanje van biračkg mesta, ali poštujemo izbronu proceduru i potvrde naknadno šaljemo, u zavisnosti od toga koliki broj građana se prijavio da glasa van biračkog mesta. To pravo imaju stara i nemoćna lica, osobe sa invaliditetom i oni koji su u samoizolaciji“, rekla je Filipović za Danas i dodala da se za takav način glasanja, za sada, prijavilo od 15 do 35 brača po biračkm mestu.

Na redovnim lokalnim izborima u Kosjeriću, za 27 odbroničkih mandata, u izbornoj trci učestvuje pet lista: Aleksandar Vučić – za budućnost Kosjerića – Ivica Dačić“, koju čine SNS, PUPS, Pokret Socijalista, SNP i Socijaldemokratska partija, „NADA za Kosjerić – Nacionalno demokratska alternativa – Miloš Jovanović – Demokratska stranka Srbije – Žika Gojković – Pokret obnove Kraljevine Srbije“, „Domaćini na pobede – Milan Stamatović“ koju čini Zdrava Srbija i Nova Srbija; Grupa građana „Čisti ljudi za čist Kosjerić“ i „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“.

Izbore, koje je obeležila funkcionerska kampanja u kojoj su učestvovali ministri, pojedini državni funkcioneri i direktori državnih javnih predzeća, pa i čelnici okolnih gradova i opština, bojkotuju Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka i SPO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari