U delovima Beograda "buka protiv diktature" glasnija od aplauza (VIDEO) 1Foto: Twitter / Dobrica Veselinović

Pozivu inicijative „Ne davimo Beograd“ da večeras nakon aplauza za medicinske radnike i druge koji moraju da rade tokom vanrednog stanja naprave „buku protiv diktature“, sudeći prema svedočenjima sugrađana, odazvao se u nekim delovima grada veliki broj ljudi.

Kako kažu naši čitaoci iz pojedinih delova grada, buka protiv diktature, akcija koja se odigrala u periodu od 20.05 do 20.10 časova, bila je čak glasnija od aplauza u 20 sati, a ponegde je trajala i duže od predviđenih pet minuta.

Građani su sa prozora i terasa lupali šerpama, zviždali, puštali muziku i dobacivali razne parole protiv vlasti, a u pojedinim delovima čule su se i petarde.

U Vojislava Ilića u Beogradu, prema rečima naše reporterke, veliki broj građana je pravio buku posle aplauza, ali je većina ugasila svetla kako se ne bi videli.

U novobeogradskim blokovima kažu da je skoro pa podsećalo na atmosferu sa kraja devedesetih godina u Beogradu, a slično je, kako nam stižu izveštaji naših novinara i čitalaca, bilo i u Sarajevskoj, Hadžipopovcu, Profesorskoj koloniji, Vračaru, Neimaru, Učiteljskom naselju, Ustaničkoj, Zvezdari…

https://twitter.com/RBjelic/status/1254476627888799744?s=20

https://twitter.com/beociklizacija/status/1254477145742565376?s=20

Akciji se se odazvali i građani u drugim gradovima.

Veliki broj građana Niša večeras je u 20 časova  i pet minuta napravilo buku sa svojih terasa i prozora, javlja naša dopisnica. Nišlije su lupale u šerpe, duvale u pištaljke, puštale muziku, a čule su i petarde. 

Građani Užica su večeras, nakon podrške alpauzom zdravstvenim radnicima, iskazali protest protiv režima u Srbiji. U 20.05 časova, sa prozora, balkona i terasa u pojedinim delovima Užica čulo se „Uaaa Vučiću“ i drugi povici protiv vlasti i šefa države, uz višeminutnu buku od lupanja u šerpe i duvanja u pištaljke.

Zvuk pištaljki i petardi, improvizovanih bubnjeva i udarci kašikom o šerpu, dugotrajno uaaa i brojne petarde, obeležili su večeranji protest Borana, onih koji su se odazvali pozivu inicijativi „Ne davimo Beograd“, prenosi agencija Beta.

Iako je bilo nemoguće utvrditi masovnost odziva u celom gradu, sa mnogih prozora i terasa stambenih zgrada u glavnoj ulici Moše Pijade i 3. oktobar u Boru dopirala je glasna muzika, ali i brojni pogrdni povici upućeni vlasti i postupcima koji nisu povezani sa zabranom kretanja zbog pandemije.

I Novosađani su večeras pištaljkama, lupanjem u šerpe, bacanjem petardi, puštanjem glasne muzike podržali poziv na akciju „Bukom protiv diktature“.

Kako javlja Beta građani su protest izrazili i sinoć, ali je večeras bio znatno glasniji, naročito u gusto naseljenim urbanim zonama grada.

Na društvenim mrežama najavljen je nastavak akcije za sutra u isto na vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari