U Prištini niz susreta domaćih i stranih zvaničnika, šesti put bio i Dendijas 1foto: Printscreen/Vimeo/Ekonomia Online

Pred zakazani susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu – 18. marta, sada već uobičajeno, međunarodne diplomate u Prištini sastaju se sa visokim zvaničnicima, a tema im je upravo dijalog.

Tako se američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer juče sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, liderom PDK Memljijem Krasnićijem, te zamenicom predsednika kosovske skupštine, Sarandom Bogujevci.

Hovenijer i Osmani, kako je kratko saopšteno iz kabineta kosovske predsednice, razgovarali su o najnovijim dešavanjima, dijalogu Beograda i Prištine, saradnji i koordinaciji kosovskih i američkih institucija.

O sastanku sa Sarandom Bogujevci oglasio se američki ambasador, poručivši kratko na Tviteru:

„Uvek mi je zadovoljstvo sresti se sa mojom prijateljicom, zamenicom predsednika Narodne skupštine Kosova Sarandom Bogujevci. Pohvalite je za njeno vođstvo i hrabrost, i cenite što ste dobili njenu pronicljivu perspektivu o ključnim pitanjima“.

Američki ambasador juče se sastao i sa Memljijem Krasnićijem, o čemu je lider PDK izvestio na društvenoj mreži Fejsbuk.

Dvojica sagovornika su, kako je naveo Krasnići, vodili prijateljsku i konstruktivnu diskusiju o najnovijim političkim dešavanjima na Kosovu.

On se ujedno zahvalio američkom ambasadoru na podršci SAD-a Kosovu, te ga je, kako je naveo, uverio da će PDK uvek delovati „u skladu sa državnim i građanskim interesima Kosova“

Krasnići je i Hovenijeru, kao i Miroslavu Lajčaku, izneo stav PDK u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, kao i rezerve u vezi sa evropskim predlogom koji je, tvrdi, kosovski premijer već prihvatio.

„Za nas je ovaj sporazum nedovoljan i propuštena prilika da se postigne konačan, sveobuhvatan sporazum sa uzajamnim priznavanjem u osnovi“, ponovio je Memlji Krasnići.

Kosovskog premijera Aljbina Kurtija još jednom je optužio da „nije uspeo u ispunjenju državnih ciljeva Kosova“.

Jedan od serije sastanaka međunarodnih i prištinskih zvaničnika prethodnih dana je i susret kosovskog premijera Aljbina Kurtija i šefa EULEX-a Larsa Gunara Vigemarka.

Njih dvojica juče su razgovarali o, kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, najnovijim dešavanjima i aktuelnim pitanjima, „sa naglaskom na vladavini prava i opštoj bezbednosnoj situaciji“.

Da su razgovarali o stanju vladavine prava i bezbednosti na Kosovu, potvrdio je i Vigemark poručivši:

„Borba protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala ostaje prioritet za kosovsku vladu i EULEX će nastaviti da podržava reforme i prati pravosuđe“.

Još jedan visoki zvaničnik boravio je prekjuče u Prištini – grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas.

Najviši prištinski zvaničnici ugostili su ministra države koja ne priznaje Kosovo, gde su razgovarali o dijalogu koji se vodi u Briselu, ali i produbljivanju odnosa, te tražili od njegove zemlje podršku članstvu Kosova u evroatlantskim strukturama.

O ovim temama, Dendijas je razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, kao i sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom.

Dendijas je potom juče o ovim razgovorima obavestio Miroslava Lajčaka.

Ovo je, inače, bila šesta Dendijasova poseta Kosovu. On je ujedno krajem decembra boravio u poseti Prištini, nakon što je prethodno posetio Beograd, gde je bio i gost na porodičnoj slavi porodice srpskog predsednika.

Svi ovi sastanci održani su tokom i uoči prvog dana posete specijalnog izaslanika za dijalog, Miroslava Lajčaka, Beogradu.

On je juče o evropskom sporazumu, formiranju Zajednice srpskih opština i, kako je saopšteno iz kabineta srpskog predsednika, „drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca“ razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari