Iz arhive Danasa: U akciji "Sablja" ubijeni Dušan Spasojević i Mile Luković 1Foto: Z. S. M.

Vođe Zemunskog klana, Dusan Spasojevic-Šiptar i Mile Luković-Kum, koji su se sumnjičili da su naručili i organizovali atentat na srpskog premijera Zorana Đinđića, ubijeni su u akciji MUP-a 16 dana nakon atentata na premijera u okolini Barajeva, nakon sšto su, pri hapšenju, pružili otpor policiji.

Naime, pre 21 godinu članove Zemunskog klana koji su do tada bili u bekstvu, nakon atentata na premije Zorana Đinđića 12. marta, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova locirali su na teritoriji opštine Barajevo.

Akcija hapšenja Spasojevića i Lukovića odigrala se u noći između 27. i 28. marta 2003. godine, a bili su dvojica od trojice glavno osumnjičenih za organizovanje atentata.

Prvi na listi osumnjičenih bio je Milorad Ulemek-Legija koji se tada i dalje nalazio u bekstvu.

Pripadnici policije sumnjali su da su se vođe Zemunskog klana u Barajevu skrivali nekoliko dana pre akcije hapšenja. Sama akcija sprovedena je u okviru operacije “Sablja” Ministarstva unutrašnjih poslova koja je otpočela neposredno nakon atentata na tadašnjeg srpskog premijera Zorana Đinđića.

Trajala je sve do 22. aprila 2003. godine, za cilj je imala ​​pronalaženje i hapšenje lica za koja se sumnja da su učestvovala u ubistvu premijera Zorana Đinđića, ali i ostalih za koje se zna da su pripadnici grupa organizovanog kriminala.

U akciji hapsenja Spasojevića i Lukovića pružali su oružani otpor, zbog čega je policija bila primorana da upotrebi silu, te su tom prilikom obojica lišeni života. Osumnjiceni su pucali na pripadnike policije iz automatske puške, a kako je tada saopštio MUP, uz sebe su imali i ručne pesadijske bombe. Pripadnici policije izjavili su da je zbog prisustva pripadnika specijalnih timova za hapsenje teroristickih grupa, izbegnute
žitve na strani policije.

Ministarstvo je nakon ove akcije objavilo da nastavlja intenzivnu potragu za ostalim članovma Zemunskog klana.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari