Učesnica protesta Protiv diktature: Prisluškivana sam zbog stavova, što je skandal 1Prizor iz demonstracija u proleće 2017. nakon predsedničkih izbora Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Vest da sam bila prisluškivana kao vođa aprilskih protesta protiv režima 2017. godine zatekla me je, delom zato što je bilo očigledno da ti protesti nisu imali vođu, delom zato što je izbor uopšte pao na mene.

Ja nisam učestvovala ni u kakvim kriminalnim aktivnostima, niti bilo ko oko mene. Prisluškivana sam, dakle, zbog svojih političkih stavova i aktivnosti – što je skandal po sebi, kaže za Danas Jelena Vučković Bogdanović, učesnica protesta Protiv diktature, demonstracija koje su, nakon izbora te godina, izvele nekoliko desetina hiljada građana na ulice Beograda, nezadovoljnih uslovima u kojima se odigrao izborni proces. Ona je za naš list komentarisala saznanja o tome da je 2017. godine prisluškivana, a koja je pre nekoliko dana javnosti predstavila Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde. Tepić je navela da je policija prisluškivala dva broja telefona, koja je Jelena Vučković Bogdanović 2017. godine koristila.

– Iako su ti protesti izbili zbog nezadovoljstva izbornim procesom, oni su u suštini bili motivisani lošim uslovima života. Za razliku od opozicije koja je u prvi plan gurala priču o slobodi medija i fer izborima, većina nas je na ulicama bila zahtevajući dostojanstven život, kaže Vučković Bogdanović.

Učesnica protesta Protiv diktature: Prisluškivana sam zbog stavova, što je skandal 2

Kako dodaje, tokom trajanja protesta, ciljevi su se jasno kristalizovali na tragu spomenutog, i to je nešto za šta se, ističe Vučković Bogdanović, svim srcem zalaže: zaštita prava i statusa radničke klase, besplatno zdravstvo i obrazovanje za sve, bolji životni standard i departizacija društva.

– Deo nas radio je na tome da se borbe ujedine, među gradovima i radnim mestima, od velikog štrajka radnika Fijata za veće plate i bolje uslove rada, preko radnica Gorenja, pa sve do radnika i radnica Goše koji su usled privatizacijskih mahinacija ostali bez plata više od tri godine i stupili u štrajk glađu nakon što im je kolega iz očaja izvršio samoubistvo. To što se ljudi koji pokušavaju da grade solidarnost između radničke klase nadziru i zastrašuju na ovakav način jasno govori o tome da ova država i njene institucije služe pre svega da štite interese male klike bogatih i moćnih, takozvanih investitora i njihovih političara. Ne služi nama koji živimo od svog rada, nas progoni – zaključuje naša sagovornica.

Jelena Vučković Bogdanović naglašava da, s obzirom na to da za sada nema sve potrebne informacije o prisluškivanju, odnosno da li je i koji sud tako nešto uopšte odobrio, o daljim koracima odlučiće u narednim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari