Ugljanin: Dijalog između Beograda i Prištine da obuhvati i nacionalne manjine 1foto (SDA Sandžaka) : Sulejman Ugljanin

Pregovori o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i zajedničko delovanje SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) na osnovu sporazuma, bile su teme, današnje konferencije za novinare, predsednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Ocenio je da je jedna od ključnih tema pregovora između Beograda i Prištine status manjina.

“U skladu sa tim, uputili smo zahtev predstavnicima Srbije, Kosova, Evropske unije i SAD, da se u ovaj dijalog uključi i rešavanje statusa Bošnjaka i Albanaca i drugih manjina u Srbiji i na Kosovu. Predlažemo da se u dijalogu usvoji jedinstven model za rešavanje statusa  Albanaca i Bošnjaka u Srbiji, kao i Srba i Bošnjaka na Kosovu”, rekao je Ugljanin i dodao da je predlog konstruktivan i da predstavlja doprinis njegove stranke „što bržoj i trajnijoj  normalitaciji odnosa između Republike Srbije i Republike Kosovo, po međunarodnim standardima“.

Lider SDA Sandžaka je, naglasio, da njegova partija kao parlamentarna, koja legitimno zastupa interese bošnjačke zajednice, u pregovorima „zahteva princip sunergije i reciprocitet za sve manjine, kako ne bi favorizovali predstavnike svog naroda, na štetu drugih“.

Osvrćući se na sporazum o saradnji između njegove partije i SPP, Ugljanin je istakao da je prvi pozitivan rezultat konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) „na programskom jedinstvu, koji predstavlja kontinuitet političke ideje, na kojoj je veće osnovano u vreme raspada Jugoslavije“.

“Najznačajniji rezultat ovog sporazua je ostvareno jedinstvo oko 70 odsto bošnjačkog biračkog tela. Programom i projektima ovog sporazuma usmerena je kompletna pozitivna energija bošnjačkog naroda u Srbiji na pitanja od zajedničkog interesa za Bošnjake, umesto trošenja energije na partijske programe i uske stranačke interese, koje u osnovi podstiču podele”, poručio je Ugljanin.

Za naredni period najavio je zajednički rad na „motivisanju ostalih bošnjačkih političkih opcija da se odreknu svojih usko stranačkih interesa i priključe se zaštiti bošnjačkih nacionalnih interesa, koji obavezuju na jedinstvo“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari