Ubistvo pripadnika misije Euleks, carinika Adriusa Šenavičiusa iz Litvanije, moglo bi da ugrozi primenu Briselskog sporazuma, pa samim tim i početak pristupnih pregovora Srbije i EU u januaru, kaže za Danas Predrag Simić, predsednika Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.


I bez ovog pucnja, dodaje Simić, šanse Srbije da pregovori počnu u januaru nisu bile previše dobre. „Pogledajte izjave Andreasa Šokenhofa, funkcionera nemačke vladajuće CDU, koje ukazuju na to da Berlin ima rezerve prema početku pregovora. Nedavno sam boravio na KiM i tek svaki peti ili šesti Srbin je spreman da izađe na kosovske izbore u novembru. U takvoj situaciji pitanje je ko će na izborima biti izabran i koga će uopšte predstavljati. Posledice svakako nisu dobre po interese Srbije“, navodi Simić.

Prema Simićevim rečima, Srbi na KiM se posle Briselskog sporazuma, koji je potpisan bez njihove saglasnosti, osećaju izdanim, a pojedinci prave „tragične poteze“.

Nepoznata osoba juče ujutru je na teritoriji Zvečana, srpske opštine na severu KiM, pucala na dva vozila Euleksa. Tom prilikom jedna osoba je ubijena, a tri su ranjene. Tragični događaj naišao je na žestoke osude sa svih adresa.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je sa vanredne konferencije za novinare, a u ime cele Vlade i predsednika Republike Tomislava Nikolića, poručio da će odgovor države biti žestok.

„Napad je uperen protiv srpskog naroda i Srbije i predstavlja njenu sramotu. To je pokušaj da se pokvari sve ono što je Srbija ostvarila u prethodnom periodu. Srbija nema pravo da ćuti i dopusti teroristima i ekstremistima da misle da su oni ti koji mogu da upravljaju Srbijom. Ako je neko mislio da će terorističkim aktom uspeti da zaustavi procese koji su započeti, ako su mislili da će time da uplaše državu, ljude koji žele da izađu na (kosovske) izbore i normalne ljude na svojim ognjištima, grdno su se u tome prevarili“, rekao je Aleksandar Vučić, uz zaključak da će Beograd, „koliko može, pomoći u istrazi, a oni koji misle da takva nedela mogu da prođu treba da znaju da nikada neće imati skrovište na teritoriji Srbije“.

Premijer Ivica Dačić izjavio je novinarima da napad predstavlja „ekstremistički, a ne patriotski akt“. „To nije pucanje u Euleks, već u budućnost srpskog naroda na KiM, u budućnost Srbije i njenih građana. Napad na Euleks i Kfor? Kakva je perspektiva srpskog stanovništva na Kosovu pod tim uslovima? Oni koji su to uradili su neprijatelji Srbije“ poručio je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, ovakvo „ekstremističko ludilo“ kojeg ima na svim stranama može opasno da ugrozi mir, stabilnost i bezbednost na Kosovu. „To je velika šteta za interese Srbije, pre svega srpskog naroda na Kosovu, i Vlada Srbije najoštrije osuđuje taj akt“, rekao je Dačić. On je dodao da je Srbija ponudila pomoć Euleksu u pronalaženju krivaca. „Mi insistiramo i dajemo punu podršku nastojanjima da se uhapse počinioci“, naglasio je srpski premijer.

Odmah se oglasila i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. „Veoma me je rastužila vest o smrti litvanskog pripadnika Euleksa. Izražavam svoje najdublje saučešće porodici i prijateljima žrtve. Najoštrije moguće osuđujem napad koji je doveo do smrti pripadnika Euleksa. Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde“, stoji u saopštenju Eštonove. Ona je naglasila da je EU „odlučna da nastavi svoj angažman i posvećenost na Kosovu“ i apelovala na sve strane da „udvostruče svoje napore u primeni postignutih sporazuma, da normalizuju odnose i poboljšaju život ljudi na severu Kosova“.

Telefonska veza Beograd-Brisel

Ivica Dačić i Ketrin Ešton telefonom su razgovarali o situaciji posle ubistva pripadnika Euleksa na severu Kosova, rekla je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič. Eštonova je ponovila stav da će EU i dalje, „snažno i bez zadrške“, nastaviti angažovanje oko dijaloga Beograda i Prištine. Ona je, takođe, zatražila da počinioci ubistva budu izvedeni pred lice pravde. Dačić je izrazio veliko žaljenje zbog svega što se dogodilo i izrazio saučešće porodici i prijateljima ubijenog carinika Euleksa.

Euleks: Beograd ponudio pomoć

Litvanski carinik Adrius Šenavičius (35) prvi je pripadnik Euleksa koji je poginuo od početka rada te misije EU Kosovu. Euleks je saopštio da je istraga odmah pokrenuta i da će biti uloženi svi napori da izvršioci budu privedeni pravdi. Šef misije Bernd Borhart i šef Kancelarije EU u Prištini Samuel Žbogar rekli su na zajedničkoj konferenciji za novinare da su šokirani napadom, kao i da su predstavnici vlasti u Beogradu ponudili pomoć ukoliko neko pokuša da pobegne preko granične linije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari