Ulazak u EU brži, a ustupci veći ako Srbija odustane od Kosova

* Crnobrnja: U slučaju da reši pitanje Kosova na način koji bi bio odgovarajući za SAD, Srbija bi ušla u EU pre Crne Gore i BiH
Sagovornici Danasa komentarišu da li bi rešenje kosovskog problema ubrzalo evropske integracije Beograda

Ostavite komentar


  1. Bojim se da će Srbija ući u EU, ali bez radno sposobnog stanovništva. Nekada su na „privremeni rad“ u inostranstvo odlazili uglavnom obrazovani ljudi, ili pak dobre zanatlije, danas se „iseljavaju“ svi, koji to mogu. Odlaze, obrazovani, majstori, fizikalci, siromašni, situirani, a ostaju samo članovi partija, lezilebovići i starci……… Crno jeste, ali se crno i piše….

    1. Српској капи свуд име погибе.
      Постадоше лафи ратарима,
      истурчи се плахи и лакоми –
      млијеко их српско разгубало!
      Што утече испод сабље турске,
      што на вјеру праву не похули,
      што се не хће у ланце везати,
      то се збјежа у ове планине
      да гинемо и крв проливамо,
      да јуначки аманет чувамо,
      дивно име и свету свободу.

  2. Zaboravili ste da napisete , da ce Srbija duplo brze u EU ako presevsku dolinu pripoji nezavicnom kosovu. Kakvi su ovo clanci, kakve su ovo nebuloze, koji bezobrazluk. To nas pripremate za priznavanje kosova.

    1. Verujem da ste u žurbi da iskalite svoj bes zaboravili da kažte da se i Raška oblast (Sandžak) pripoji islamskoj upravi u Sarajevu. A kako će teško biti da se Srbija oslobodi ovih gamadi koji vladaju, normalno je da Vojvodina dobije samostalnost, samo je pitanje kako da Andriju Vučića u njegovu mafijašku družinu protera iz Novog Sada. Neki ljudi koji znaju da pišu, a ne znaju da misle ne govore o bolesti već o posledicama. Učitelji ove pošasti koja vlada stvorili su problem “Kosovo”. Pa sada neki, koji se predstavljaju za pametne, predlažu da njihovi đaci poklone srpsku teritoriju Kosovo i Metohiju za da bi mogli da ih strani vladari, koji su nam isisali svu moć – uzimaju nam sve resurse, naročito ljudske, slavili kao najveće budale a da pritom naše budaletine veruju da im se dive jer su pametni. Srbijo, Zbogom pameti!

  3. Jako mi je bitno da u EU udjemo pre Crne Gore koja je pripala sicilijansko američkoj ekipi bas kao i Kosovo. To je ključno. Ima odmah da bude “Bugarska i Rumunija” od života ovde. Ja ću probati da preselim na Svabald. U toku su pripreme gde objašnjavam deci kako tamo noć traje 6 meseci godišnje a ovde ceo život.

  4. Svih ovi godina,izrucite ovog hagu,uradite ovo.Mnoge ustupci su uradjeni na kontu uradite pa ce te brze u EU.Resenej kosova ,zbog naroda koji zivi doel treba bude sto pre..A ove izjave oko Eu to vise nema tezinu,ni kod dece od 12 godina.

  5. Dok se zvanicno ne izjasne evropski zvancnici, ne smatramo da je to konacni uslov. Predsednik AV ce proceniti situaciju kao i do sada

  6. Srbija i njeni politicari pokusavaju da rese taj problem vec duze vremena ali ima tu jako puno kocnica nije samo SAD u pitanju nego i mi kao narod sta u sutini zelimo

    1. Najveca kocnica ste, verovao ili ne, vi botovi i oni koji cute i gledaju kako se sve raspada. Oni najbolji odlaze, a ostajete vi koji cete sutra preci u novu vladajucu stranku i pisati nebulozne komentare za novog kabadahiju na vlasti. Eto to je problem. Problem je kod nas i u nama.

  7. Na zalost ovaj prilog he potpuni promasaj. Aktuelni predsednik bi mogao da upodobi nezavisno sudstvo i slobodu medija kao prvu obavezu. Ali bi tada isgubio vlast za 6 meseci. A ako bude dao prvo kosovo, onda moze da odugovlaci sa navedenim stavkama sledecih 10 godina. za to vreme Srbija ce biti rasporodata do poslednjeg kvadratnog metra i kubnog santimetra vode.

  8. Srbija će svakako u EU pre BiH koja još nije postala ni kandidat a kamoli počela pristupne pregovore.

    1. БиХ и није држава у правом смислу већ протекторат. Али баш због тога им је живот уређенији него у Србији, почев од катастра па све до судова. Звучи невероватно, али је стварно истинито

      1. Зашто мислите да звучи невероватно? Напротив, добро нам је познато. Још је Петар Кочић о томе писао у „Јазавцу пред судом“, препоручујем да прочитате ту приповетку.

  9. Ne mogu da verujem kakvi se sve pamfleti objavljuju u jednim mislio sam do sada ozbiljnim novinama kao sto je list Danas!

  10. Isto ovako su nam pricali iz Evropske Unije da cemo ubrzati ulazak Srbije u EU ako uhapsimo Ratka Mladica,pa smo videli posle toga dali je bilo ubrzanja pristupanja EU.I kad potpisemo sveobuhvatni sporazum sa Kosovom nista nece biti ubrzano jer ce posle toga traziti da uvedemo sankcije Rusiji, kad to uradimo onda ce traziti da resimo granicu sa Hrvatskom,pa sa Bosnom, i na kraju da resimo granicu sa Kosovom.Ne verujem da ce Srbija ili Turska ikada uci u EU.I kad priznamo Kosovo, i kad damo presevsku dolinu, opet ce tada da izmisle problem oko Republike Srpske da se stopi u Bosni i Hercegovini.Takodje mislim da EU ima svoje probleme i nema bas vremena da se bavi Balkanom.Evo jos jednog primera: Kosovo je resilo problem granice sa Crnom Gorom, i sami znate kakvih je pritisaka bilo na Kosovo da resi problem granice sa Crnom Gorom,kojih sve obecanja je dobijalo o viznoj liberalizaciji, i kad je resilo problem granice sa Crnom Gorom ,sta je dobilo od EU ,nista.Mislim da Srbija treba da ispuni standarde EU zbog svojih gradjana,inace nikad nece biti primljena u EU, jer EU nikad nece primiti ruskog trojanskog konja u svoje redove.

  11. Ja imam predlog za još brže ulaženje u EU: Srbija treba da se odrekne SVIH svojih terotorija, što u korist velike Albanije, što u korist susednih zemalja koje su već članice EU. Na taj nečin bismo potpuno zaobišli proceduru prijema i ušli direktno. Molim da se ovaj moj predlog dostavi Predsedniku i ostalim nadležnima na razmatranje.

  12. Koje amatersko spinovanje ali sta i ocekivati od glavnog pro-albanskog bota Snezane Congradin., Ako bi Srbija i resila pitanje Kosova kako to odgovara sponzorima albanskih nacosa, na red posle toga ne bi odlsa ni ekonomija, ni sudstvo, ni uskladjivanje bilo cega nego bi na red dosla Republika Srpska i sledece mrcvarenje i ucenjivanje koje bi trajalo ko zna koliko. A posle Republike Srpske bi sledile sankcije Rusiji, pristanak na ucene Hrvatske u vei granica, ratne odstete i ko zna jos sta. U medjuvremenu bi kao reakcija doslo do ekspanzije srpskog nacionalizma ali i albanskog kao i dalja destabilizacija Srbije zahtevima Albanaca za ratnu odstetu, kukanje o „ugrozenim pravima“ Albanaca u Srbij, progon preostalih Srba, Sandzak itd. Kao drugo, niko na ovoj planeti ne mpze da garantuje da ce EU uopste postojati za 5 ili 10 godina ili u kojoj formi ce postojati , da li ce EU biti podeljena u tri lige i da li ce uopste postojati mogucnost clanstva ili ce za zemlje kao sto je Srbija maksimum biti ovo sto Srbija ima i danas, trecerazredni status gde ce Srbija dobiti neke mrvice u zamenu za trziste Srbije i jeftinu radnu snagu za pre svega nemacke firme. Ne znam koji su motiv Snezane Congardin za ovo njeno svakodnevno botovanje, da li su u pitanju neke licne frustracije, da li je u pitanju dopuna budzeta ili oba ali da je smesno, smesno je.

  13. Pa pazi da ne poverujemo. Culi smo sve tipa. Uhapsite Milosevice, pa EU, pa uhapsite karadzica, Mladica ovog onog. Mi sve uradismo a oni samo vicu MOSA. Dosta nam je price. Hocete Kosovo, ubacite i nas i njih eto svi smo zajedno u jednoj uniji, jedna zemlja.

  14. Da ulazimo u EU i 100 milijardi eura i ovo i ono samo dajte Kosovo. Stalno cujemo kako Kosovo nije nase a onda opet nude svasta da priznamo. Pa ako nije nase sto nas jurite kao srne da priznamo Kosovo. Ne damo Kosovo, ne damo Trepcu i ostalo sto ima na severu sto vas golica.

  15. Snezana Congradini urednik koji jos pusta sve sta napise ce definitivno dokusuriti Danas. Samo ako se uzme u obzir ova nedelja i onaj „intervju“ sa Pacolijem, standardno kvazi nvo mantranje u „belom listicu“, udruzeno spinovanje sa Sonjom Biserkom, odavanje pocasti Demaciju, albanskom ancionalisti, je dovoljno da nikada u zivotu vise ne kupim i jedan broj Danas-a. U odnosu na to sta Sneazana Congradin ovde piskara, cak je i Informer primer za profesionalno novinarstvo.

  16. Prozive sam dve trecine zivota ali nigde nisan procitao, cuo da se neka zemlja odrekla svoje teritorije radi ulaska u EU za koju se ne zna do kada će potrajati

  17. ako odustane od Vojvodine ,onda ce biti i Turbo ulazak u Eu ! nema nam spasa narod je glup ,jer da nije glupo nebi 28 godina glasali jedne te iste da ih vozaju po siromastvu .# jedno vreme sam se borao za Srbiju ,sad se borim da propadnemo sto pre .kad vec mora da umre umri brzo , nemoj da te drze u mukama 3 dana ,sekund po sekund ,Mada mazohisticka politicka elita ce jos muciti ovaj narod , na najsladje im je kad to ide polako

  18. I mi trebamo da im kazemo da cemo nesto potpisati sa Albancima. Pa kad oni ispune sva svoja obecanja od 1994 na ovamo onda možemo da pricamo konkretno.
    Uzgleda da se svi Srbi zakopcavaju na ledjima. Zar smo zaboravili ZSO. Samo zbog toga treba zamrznuti pregovore.

  19. Još brže će ući u EU ako se odrekne Sandžaka, Juga Srbije, Negotinske krajine, Vojvodine i još poneke sitne teritorije i svakako svih prirodnih resursa, a beograd je već dat arapima.

  20. Od nicega sto se moze ne treba odustati.Ameri su visevekovni prevaranti,pocev od ugovaranja sa severnoamerickim indijancima pa do SSSR-a..Ako odustanemo od bilo cega nema nikakve garancije da cemo dobiti bilo sta dogovoreno i obecano..Najnovije iskustvo je Briselski sporazum.Treba se naoruzati i biti spreman i uvezban.Vezbe sa NATO vojnicima sluzi zapadu da nas snime kao protivnika a ne gledaju nas uopste kao prijatelje.

  21. Treba izvući maksimum u ovom trenutku. Realno je veoma teška situacija na Kosovu za nas. Kada bi bilo šta izvukli za ljude sa severa u smislu autonomije ili pripajanja bila bi puna kapa. Naravno zaštiti i ljude južno od Ibra.

  22. Da li bi kosovsko pitanje ubrzalo ulazak Srbije u EU ili ne, to je sada diskutabilno. Koliko god se mi trudili da ga rešimo, uvek se nađe nešto što sprećava rešavanje tog pitanja!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.