Preminuo Božidar Delić, potpredsednik Skupštine i bivši komandat 549. motorizovane brigade 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

General u penziji Božidar Delić preminuo je danas nakon duge i teške bolesti, potvrđeno je za Danas u Novoj demokratskoj stranci Srbije.

Delić je u ovom sazivu Skupštine Srbije izabran za potpredsednika. Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste koalicije DSS-POKS, kao predsednik pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“, što je bio i slogan 549. motorizovane brigade, koja je delovala devedesetih tokom rata na Kosovu.

Najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u VJ, načelnik štaba 549. mtbr stupio je na dužnost 1997. godine. Ova je brigada u periodu 1998-1999. učestvovala, između ostalih, u bitki na Paštriku boreći se protiv Oslobodilačke vojske Kosova i NATO.

Sa KiM se povlače nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, što je, kako je sam Delić više puta isticao, teško palo mnogim vojnicima i dobrovoljcima ove brigade.

U delu javnosti zbog bitke na Paštriku brigada je dobila orden narodnog heroja, a kao herojsku je posmatra i deo javnosti. Fond za humanitarno pravo izlazio je sa podatkom da je u zoni odgovornosti VJ ubijeno preko 2.100 albanskih civila.

Penzionisan je, kako je isticao, nezakonito, 2005. godine u 49. godini. U aktuelnom sazivu Skupštine našao se na mestu potpredsednika Skupštine, na predlog koalicije NADA, čiji su deo, uz Delićev pokret, Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

U svojoj političkoj karijeri ovaj general je dva puta napuštao Srpsku radikalnu stranku Vojislava Šešelja, prvi put zajedno sa Tomislavom Nikolićem kada se osnivala Srpska napredna stranka, a drugi put sa Nemanjom Šarovićem kada je osnovan pokret „Ljubav Vera Nada“.

Protiv bivšeg komandanta 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije Božidara Delića udruženje za ratne zločine „Đakovica 98-99“ podnelo je Specijalnom tužilaštvu Kosova tri krivične prijave za ratne zločine tokom rata na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari