Unmik: Za izmene i dopune mandata Misije neophodna odluka SB UN 1Foto: Beta/SC Chamber UN/Loey Felipe (Arhiva)

Portparolka Misije UN na Kosovu (Unmik) Sanam Dolatšahi izjavila je danas, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da je za izmene i dopune mandata Privremene civilne administracije te Misije neophodna odluka Saveta bezbednosti UN.

„Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN utvrdjuje mandat me]unarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva na Kosovu i svako prilagodjavanje misije zahteva odluku Saveta bezbednosti“, navela je Dolatšahi za Radio Slobodna Evropa.

Vučić je juče izjavio da će jedna od velikih sila uskoro zvanično zatražiti povlačenje Unmika i medjunarodnih mirovnih snaga Kfor sa Kosova, ocenivši da bi to za Srbiju bila „apsolutna katastrofa“.

„Ne znam da li je neko svestan šta bi to značilo, jako me brine“, rekao je Vučić.

Vučić je juče kazao i da će zamoliti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da založi svoj uticaj u zapadnoj alijansi da ne dodje do povlačenja. Vučić i Stoltenberg treba da se sastanu u Briselu u ponedeljak.

Povodom izjave Vučića, neimenovani zvaničnik NATO danas je izjavio da alijansa ostaje privržena stabilnosti Zapadnog Balkana i dodao da njene članice konsenzusom donose sve odluke, uključujući one koje se odnose na misiju Kfor.

„Naša misija Kfor utemeljena je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine kako bi obezbedila sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Sve odluke u NATO, uključujući one koje se odnose na Kfor, donosi konsenzusom svih 30 saveznica, članica alijanse“, naveo je taj zvaničnik.

Vlada Kosova nije komentarisala Vučićevu izjavu.

Misija UN na Kosovu uspostavljena je 1999. godine, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, usvojene u junu 1999. godine. Kfor, medjunarodne mirovne snage pod vodjstvom NATO-a, na Kosovu su rasporedjene u istom mesecu, nakon povlačenja srpskih snaga, takodje na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Neimenovani zvaničnik NATO danas je, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će jedna velika sila uskoro zatražiti povlačenje međunarodnih mirovnih snaga Kfor sa Kosova, izjavio da NATO ostaje privržen stabilnosti Zapadnog Balkana i da članice alijanse sve odluke, uključujući i one koje se odnose na misiju Kfor, donose konsenzusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari