UOPS ne veruje u promene na Javnom servisu 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predstavnici Ujedinjene opozicije Srbije, čije su članice bojkotovale junske izbore, suzdržani su oko rezultata razgovora koje su vodili čelnici RTS i predstavnici DS, SDS i Nove stranke.

Oni smatraju da bi na javnom servisu trebalo da bude izbalansirano predstavljanje opozicije i režima kako bi on bio servis građana, ali ne veruju u takvu promenu.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i koordinator UOPS, za Danas kaže da je stav Pokreta za preokret i UOPS-a da razgovori sa režimom treba da se vode pod posredovanjem Evropske unije i da nadzor nad dogovorenim treba da sprovodi EU.

– Sve ostalo ne može da donese rezultate, mada nismo organizacija koja bilo kome deli lekcije i svako ima pravo da na svoj način ispoljava svoje političke stavove. Tako je bilo i po pitanju bojkota i po drugim temama. Moje lično mišljenje je da ako neko misli da će razgovor sa Bujoševićem (Dragan Bujošević, direktor RTS) otvoriti RTS građanima, da se to neće desiti. Jer Bujošević godinama skriva pravu istinu o pogubnim posledicama vladavine autokratskog režima. Zašto bi je sada otkrio. Ali, ako vole, nek razgovaraju. Srećno im bilo – navodi on.

Upitan hoće li ići na RTS ukoliko bude pozvan, da bi naravno gostovao.

– To je televizija građana Srbije. Većina članica UOPS-a, pa i mi imamo odbornike u Skupštini Beograda, pa nisu nas zvali ni u Beogradsku hroniku. Naš odbornik Milorad Bjedov je spreman da ode danas i da kaže da su Beograđani od strane Beogradskih elektrana opljačkani po porodici za oko 2.000 evra za zadnjih šest godina – ukazuje on.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da je od razgovora sa direktorom RTS važnije da opozicija bude zastupljena na RTS.

– Uvažio je njihov zahtev za sastanak, ali je daleko važnije da li će uvažiti zahteve za objektivnim informisanjem građana na RTS o čemu godinama unazad govorimo. RTS treba da bude servis svih građana jer ga svi plaćamo, ali nažalost on je servis aktuelnog režima i SNS. Za sve godine bavljenja politikom ja nijednom nisam dobio priliku da gostujem na RTS čak ni u prelistavanju štampe. Da bi se normalizovao politički život u Srbiji neophodno da i opozicija bude zastupljena na RTS kao i da izveštavaju o svim bitnim stvarima za građane, a ne da samo budu deo propagandne mašinerije Vučića i to za pare svih nas – smatra Aleksić.

A Ivan Kostić, potpredsednik Dveri, za Danas kaže da predstavnici političkih stranaka koji su bili kod Bujoševića nisu autentični predstavnici opozicije.

– Sve je to jedna obična predstava koja neće imati nikakvog efekta za opoziciju. Setite se kada su narodni poslanici Dveri štrajkovali glađu ispred Skupštine da Bujošević nije hteo da omogući jedno televizijsko gostovanje kako bi poslanici obrazložili razloge štrajka. Neka RTS omogući Bošku Obradoviću da gostuje samostalno u nekoj gledanoj političkoj emisiji i iznese stav Dveri o aktuelnim političkim i društvenim temama ili da upozna javnost sa njegovim suđenjem i političkim progonom koji doživljava kao lider jedne političke stranke. Da li su spremni na RTS-u to da urade?, pita se Kostić.

S druge strane predsednik DS Zoran Lutovac poziva na jedinstvo opozicije.

– Primarni zahtev opozicije, ali i građana, jeste da javni servis bude posvećen javnom interesu, a ne interesu režima. Pozdravljam svaki napor koji nas približava tom cilju. Međutim, plašim se, poučen ranijim iskustvima, da ovakvi pokušaji ne mogu bitno promeniti stvari. Kako bi naši zahtevi, koji se tiču društva u celini, bili realizovani neophodno je da opozicija bude jedinstvena i istrajna u zahtevima, zatim da naši evropski partneri kroz medijaciju pokažu da im je značajno da urušene institucije u Srbiji počnu da rade u interesu građana. Pozivam i pozivaću na jedinstvo opozicije po ovom pitanju, jer sam uveren da je to jedini način da se izborimo za normalnu državu – navodi Lutovac. U Stranci slobode i pravde nisu želeli da komentarišu ovaj sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari