Upravni sud najkasnije do sutra treba da odluči o žalbi Šaipa Kamberija 1Šaip Kamberi Foto: Medija centar

“Žalba Partije za demokratsko delovanje na odluku Republičke izborne komisije da poništi ponovljeno glasanje na parlamentarnim izborima u Velikom Trnovcu, na biračkom mestu broj 6, stigla je juče u Upravni sud. U toku je postupak po našoj žalbi u kojoj smo tražili da se ukine odluka RIK-a za ponavljanje izbora. Sutra je poslednji rok u kome Upravni sud mora da donese odluku”, kaže za Danas Šaip Kamberi, predsednik Partije za demokratsko delovanje.

On napominje da ukoliko Upravni sud uvaži žalbu PDD neće biti ponavljanja izbora.

Milka Murganić, portparolka Uravnog suda, potvrdila je za Danas da je u Upravni sud, u utorak, 17. maja stigla žalba putem pošte, protiv rešenja Republičke izborne komisije od 9. maja, koju je podnela Koalicija Albanaca doline, a koju je potpisao ovlašćeni predlagač Abedin Raćipij.

“Sud će doneti odluku po žalbi u roku od 72 časa od prijema žalbe i svih spisa predmeta. Odluka će biti objavljena na zvaničnoj internet prezetaciji suda, odmah nakon ekspedovanja”, kaže se u odgovoru portparolke Upravnog suda.

Od odluke Upravnog suda zavisi kada će Republička izborna komisija odrediti novi termin održavanja ponovljenih izbora na biračkom mestu broj 6, u Velikom Trnovcu.  Da podsetimo, po prijemu presude Upravnog suda, Republička izborna komisija u najkraćem roku utvrđuje datum ponavljanja izbora.

Upravni sud svojevremeno je doneo odluku o ponavljanju parlamentarni izbora na spornom biračkom mestu. Nakon tog ponovljenog glasanja žalila se Socijalistička partija Srbije zbog niza nepravilnosti, a jedna od njih bila je da je na tom biračkom mestu, prema podacima iz SUP-a Surdulica, glasala osoba koja ne poseduje putne isprave i lična dokumenta. Sumnja se da čak nije ni bio na glasačkom mestu ,a evidentiran je da je glasao.

Republička izborna komisija odlučila je zato većinom glasova da se poništavaju rezultati na ponovljenim izborima u kojima je Šaip Kamberi ozborio poslanički mandat u republičkom parlamentu, a SPS izgubio jedan mandat. U međuvremenu je usledila još jedna žalba, sada Kamberija,ali zato što je poslata poštom, čitav proces je usporen. Kada će ta žalba dobiti epilog, ostaje da se vidi.U CRTI navode da bi ona trebalo da usledi sutra.

Od izbora u Velikom Trnovcu zavisi mnogo toga, a pre svega činjenica da li će novoizabrani predsednik Srbije 31.maja zakletvu, za novi petogodišnji mandat, položiti pred starim, ili novim skupštinskim sazivom. Od izbora na tom biračkom mestu broj 6, zavisi i završetak parlamentarnih izbora koji su održani 3. aprila i proglašenje konačnih rezultata.

Po proglašenju konačnih rezultata izbora, biće dodeljeni poslanički mandati i počeće da teče rok od 30 dana za konstituisanje parlamenta, da bi, posle potvrđivanja mandata novim poslanicima i izbora predsednika Skupštine, počeo rok od 90 dana za izbor nove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari