Sagovornicima u Briselu sam preneo uveravanja da će, kako je i predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i Pregovaračkim okvirom, Srbija do stupanja u članstvo u Evropskoj uniji u potpunosti usaglasiti svoju spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku sa EU, naveo je u izjavi za Danas iz sedišta EU prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je juče predvodio delegaciju Srbije na bilateralnom skriningu za poglavlje 31 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost.

Šef srpske diplomatije prenosi da je kazao da bi Srbija veoma cenila ukoliko bi u skladu sa odredbama Solunske agende, EU inicirala proces konsultacija ili brifinga koji bi uključio i zemlje kandidate, naročito kada je reč o politički, ekonomski i bezbednosno osetljivim pitanjima.

– Srbija se pridružila praktično svim deklaracijama Saveta EU, izuzev onih koje su se ticale krize u Ukrajini i uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji. Nezavisno od toga, kontinuirano ističemo našu punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih članica UN, uključujući Ukrajinu. Međutim, imajući u vidu sopstvena iskustva iz prošlosti, kao i kao i istorijske, kulturne i ekonomske veze za Ruskom Federacijom, Srbija se ne može pridruživati sankcijama EU prema Ruskoj Federaciji – precizira ministar Dačić.

Naš sagovornik naglašava da u situaciju u kojoj Srbija iz Rusije uvozi 95 odsto gasa, za koji nema alternativu, nismo u poziciji da donosimo isključive odluke. „Istovremeno, uvažavajući stav EU i poštujući princip solidarnosti, ne koristimo situaciju koja je nastala međusobnim uvođenjem sankcija da bismo podsticali svoj izvoz na rusko tržište u trenutku kada je ono zatvoreno za robu iz EU. Srbija ostaje privržena saradnji sa državama članicama EU i evropskim institucijama“, ističe on.

Dačić poručuje da je Srbija u potpunosti posvećena sprovođenju sveobuhvatnih reformi i spremna je da ubrza tempo otvaranja pregovaračkih poglavlja kako bi usklađivanjem sa evropskim standardima modernizovala i ojačala institucije i ubrzala ekonomski i socijalni oporavak zemlje.

Istorijski poduhvat

Ivica Dačić ukazuje da Srbija iskreno veruje da proces integracije u EU neće biti konačan i zaokružen dok čitav region ne uđe u Uniju. „To predstavlja istorijski poduhvat koji podrazumeva i kontinuirane napore kako bi se prevazišlo nasleđe iz bliže i dalje prošlosti“, poručuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari