"Zaboravio je da kaže 'žute ustaše'": Zoran Panović o terminologiji koju Vučić koristi 1Foto: Beta/Medija centar Beograd

Navodna Vučićeva izjava, koju su preneli u nedelju uveče mediji bliski vlasti, a u kojoj spominje svoju, ali i smrt svoje dece i brata Andreja, uz glavnu poruku da će se i njihovi grobovi boriti protiv ustaša, uzburkala je javnost.

Za Zorana Panovića, programskog direktora Demostata, koji je juče gostovao na N1, upravo termin „ustaša“ je vrlo problematičan.

Komentarišući izjave koje je predsednik Vučić uputio proteklih dana preko Instagrama, Panović kaže da to da li ona deluju racionalno ili iracionalno u zavisnosti ko ih sluša.

„Neki ozbiljan socijalni psiholog može to da razmotri. Možda u njegovim izjavama o porodici zaista ima neke podsvesne želje za monarhizmom i principom primogeniture, to ne znamo“, kaže.

„Kada kaže ‘neću dati ustašama Srbiju’, sigurno ne misli na neke ustaše iz Hrvatske. Zaboravio je da kaže „žute ustaše“, što mu je jedna od omiljenih terminologija. Korišćenje termina ‘ustaše’ za sve – srpsku opozociju, hrvatski politički vrh, Jutarnji list, Index.hr… može dovesti u opasnost da inflatorno relativizujemo jedan opasan pojam, paklenu ideologiju od koje su Srbi katastrofalno stradali. Takve se stvari ne smeju koristiti u dnevno političke svrhe“, rekao je Panović.

Predsednik Vučić ima alergiju na pojam „prelazne Vlade“, dodao je.

„Verovatno misli na onu posle 5. oktobra, iako prelazna Vlada nije oficijalni zahtev protesta, već su je pomenuli Ponoš i Obradović. Ali on je potencira jer pokušava da svoje pristalice homogenizuje strahom od 5. oktobra i vrlo pazi da ne ponovi Miloševićeve greške. Tu pre svega mislim na raskid sa Zapadom, ali i na pretoprijansku, bezbednosnu sferu“, objasnio je Panović.

Kad je reč o protestima „Srbija protiv nasilja“, Panović smatra da je masa na ulicama pokazala koliko je antivučićevsko raspoloženje u Srbiji veliko.

Panović je na N1 govorio o istraživanju Demostata, po kome 29 odsto ispitanih živi gore nego pre 10 godina, a 47 isto, dok su u pojedinim oblastima loše ocenjeni Vlada i predsednik Srbije. U izveštaju su dobijeni odgovori i na pitanja koliki procenat građana bi glasao za EU da se sutra održi referendum, kao i koliko ispitanika bi bilo spremno da ratuje za Kosovo.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari