Uvertira za debatu u Skupštini: Aleksić predao rezoluciju o odbijanju plana, Jovanov o „Šolakovim medijima“ 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Miroslav Aleksić, šef poslaničkog kluba Narodne stranke u Skupštini Srbije, podneo je danas predlog rezolucije o odbacivanju francusko-nemačkog predloga za KiM, na šta mu je odgovorio Milenko Jovanov, koji vodi klub naprednjaka.

U predlogu koji ne podneo Aleksić, kako je prenela NS u saopštenju, piše da je reč o rezoluciji “o principima za pregovore i zaštiti nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji kojom se odbacuje nemačko-francuski plan i predviđa da se razgovori o budućem statusu moraju voditi isključivo u SB UN, kako to predviđa Rezolucija 1244.

„Srbija, u skladu sa svojim Ustavom, voljom građana i međunarodnim pravom ne priznaje i nikada neće priznati, izričito ili prećutno na bilo koji način, jednostrano proglašenu nezavisnost AP KiM“, navodi se u dokumentu.

„Razgovori sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini pod pokroviteljstvom Evropske unije (takozvani Briselski dijalog) mogu se voditi samo o tehničkim pitanjima, kao što je to bio slučaj do 2011. godine“, dodaje se.

Predlogom rezolucije NS predviđa se da Skupština zatraži od predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića da se „bez odlaganja pisanim putem obrati predsedniku Ruske Federacije i predsedniku NR Kine sa molbom da te države, kao stalne članice SB UN, vetom blokiraju svaki pokušaj članstva takozvanog Kosova u UN.

Takođe se traži da Vlada i predsednik države „redovno, a najmanje jednom u tri meseca, izveštavaju o razvoju događaja” u vezi sa Kosovom, te da se poverljivi delovi tih izveštaja razmatraju na sednicama Odbora za KiM bez prisustva javnosti.
Narodna stranka podržala je u oktobru proglas za reintegraciju KiM zajedno sa Dverima, Zavetnicima i Novim DSS i POKS.

Međutim, nakon toga NS nije nastupala zajedno sa poslanicima ovih stranaka, niti se pojavljuje u njihovom najnovijem proglasu protiv ulitimatuma za KiM.

Uvertira za debatu u Skupštini: Aleksić predao rezoluciju o odbijanju plana, Jovanov o „Šolakovim medijima“ 2
foto: Printskrin, RTS

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS, odgovorio je Narodnoj stranci pisanom izjavom u kojoj kaže da je „poslednji istup Miroslava Aleksića u tajkunskim medijima još jednom potvrdio da opozicija ne želi nikakav dogovor i nikakvo jedinstvo oko Kosova i Metohije, već da im je ideja da i ovu temu, važnu za čitav srpski narod, zloupotrebe u cilju rušenja predsednika Vučića”.

“Aleksić gomilom laži i bolesnih konstrukcija i optužbi koje je izrekao, pokušava da napravi uvertiru za sutrašnju sednicu, ali ništa konkretno, nije rekao o samom problemu Kosova i Metohije. Ni šta je politika kakvu zastupa, ni kakva su rešenja koja nudi”, naveo je Jovanov.

“To se, doduše, ne može ni očekivati od čoveka koji je, kao član delegacije Skupštine Srbije, na sastanku u Strazburu, kada je bio pozvan da kaže nešto o problemu KiM, rekao da ga ta tema ne interesuje. I to je tačno. Njega interesuje da lažima i klevetama pokuša da sruši predsednika Vučića i da tako dođe na vlast”, tvrdi poslanik SNS i dodaje da je „jedino za šta se Aleksić borio u Starzburu jesu interesi Šolakovih medija”.

U četvrtak 2. februara Narodna skupština zaseda na predlog Vlade Srbije, jedina tačka dnevnog reda, je izveštaj vladine Kancelarije za KiM o pregovorima sa Prištinom, od septembra prošle do sredine januara ove godine.

Sedinici će prisustovati predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, ali će prava tema biti francusko-nemački plan za Kosovo.

Vučić je 20. januara, nakon sastanka sa zapadnom diplomatskom petorkom objavio da Srbija prihvata da pregovara o ovom planu, da ima jednu rezervu, da joj je predočen ulitimatum ako plan odbije, te da će se o tome konsultovati sa Vladom, parlamentom i članovima svih važnijih društvenih grupa.

Opozicione stranke, izuzev pojedinih poput Zavetnika, odbile su zatvorene konsultacije sa Vučićem, i tražile objavljivanje francusko-nemačkog plana i raspravu u Skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari