Šta god da urade u gubitničkoj su poziciji: Zašto opozicija i dalje pristaje da učestvuje na sednici Skupštine bez EU predloga? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Opozicija je nakon što je danas dobila materijal za posebnu sednicu Skupštine Srbije o Kosovu u kojem nema ni reči o francusko-nemačkom predlogu poručila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u Skupštnu ne dolazi bez tog papira jer je sve ostalo farsa.

Ipak može se pretpostaviti da Vučić na sednici neće reći mnogo više o sadržaju tog predloga nego što je već rekao, budući da je taj dokument tajna, te da su nadanja opozicije da će njima i javnosti predsednik u četvrtak pokazati šta u njemu piše najblaže rečeno neopravdana.

Zato se postavla pitanje zašto opozicija znajući sve to i dobivši materijal bez traženog dokumenta nije već najavila da sednici Skupštine neće prisustovati.

Sociolog Jovo Bakić kaže da može da pretpostavi da će vlast, ako opozicija neće da prisustvuje, preko televizija s nacionalnom pokrivenošću i svojih tabloida, da opali po njima rečima da su tražili diskusiju o Kosovu a da sad kad vlast usvaja ono što su tražili neće da se pojave, naravno prećutavši zašto neće opozicija da dođe.

– To je onda naravno loše za opoziciju. A ako se pojave onda će oni koji su ipak obavešteni reći:“Pa pobogu napravljeni ste idiotima, a pristajete na tu ulogu. To je gubitnička pozicija u svakom slučaju. I nije nešto karakteristično samo za ovaj autoritarni režim predsednika SNS nego je to inače karakteristika autorutarnih režima. Oni sve svoje vreme provode razmišljaući o tome kako suzbiti opozicju, na koji način je prevariti, na koji način je držati u potpuno podređenoj pozicji. Tu je ovaj autoritarni režim dosad bio uspešan – ukazuje on za Danas.

Nema greške u koracima

Na pitanje da li je opozicija napravila grešku u koracima tražeći skupštinsku raspravu i odbijajući konsultacije gde bi im možda i bio dat na uvid taj tajni plan, odgovara da to ne misli jer ne veruje da bi im pla bio pokazan na tom sastanku.

– Bila bi ista stvar. Oni bi mu došli na, ono što se još iz vremena Miloševića govorilo, kanabe, slikala bi ih televizija i rezultat bi bio isti. To je taj način vladanja. I istovremeo to vam govori o kolonijanom statusu zemlje kao što je Srbija. Sasvim je izvesno da Francuka i Nemačka, kao glavne, najmoćnije i najbogatije zemlje EU, insistiraju da njihov predlog bude tajan. To nije samo volja predsednika SNS. On je samo ovde kolonijani upravnik koji sprovodi želje i na osnovu toga vlada kako hoće. Bojim se da mi tu ne možemo ništa – opisuje Bakić.

Prema njegovim rečima, sada je njegova situacija interesantna jer je on čovek koji se može bez problema ucenjivati.

– O njegovim upletenostima u razne mafijaške aktivnosti obaveštajne službe drugih zemlja znaju sve. I u tom smislu on mora da ispunjava sve što mu se kaže. Rat u Ukrajini je doprineo da se to konačmo iznese u zaoštrenijoj formi jer su mu dosad stavljali do znanja ali su imali strpljenja i pritom skupljali materijal za ucene – kaže Bakić.

On smatra da građani nemaju puno izbora, ili da se sele što dobar deo i čini, a može i da se pridruži mafiji i da to nešto kolača deli među sobom.

Možda odu kad izraze protest

Profesor Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić ne zna zašto opozicija prihvata učešće na ovoj sednici i da li će učestvovati u Skupštini u kojoj će se, kako kaže, očigledno govoriti o svemu sem o onome što je stavljeno pred Srbiju kao izazov i kao dokument.

– Moguće je da opozicija želi da iskoristi priliku da na početku sednice iskaže svoj protest i tu sednicu napusti. Ne ulazim u razloge opozicije ali ulazim u racio učešća na sednici na kojoj neće biti predstavljen francusko-nemački dokument. Takva sednica jednostavno nema nikakvog smisla osim marketingškog koji ide u korist režimu i Aleksandru Vučiću koji želi da izbegne svaku transparentnost u vezi pregovora o Kosovu – kaže Pajtić za Danas.

On navodi da ne vidi nijedan razlog da opozicija učestvuje u političkom teatru i da u suštini statira u predstavi Aleksandra Vučića, ako dokument ne bude prezentovan.

– Predsednik SNS želi javnost da dovede u zabludu isticanjem nekih dokumenata i poluinformacija koje su irelevantne za ono što će se dešavati u narednim nedeljama. On u suštini od svojih birača želi da prikrije sadržaj tog dokumenta. U takvim okolnostima je uloga parlameta ekvivalentna ulozi pozorišne bine i medija centra u kojem on daje izjave i slika se, ali suštinski ne odgovara na jedino pitanje koje zanima svakog upućenog u Srbiji a to je šta zaista piše u predlogu i da li je on identičan onome što smo čitali u Danasu pa u ostalim medijima – zaključuje Pajtić.

Opozicija ne sme na sebe da preuzme odgovornost

A profesor Filozofskog fakulteta u beogradu Ognjen Radonjić navodi da pitanje koje je nakon više od 20 godina došlo na dnevni red, i za koje smo znali da će doći kad-tad, direktno utiče na živote preko 100.000 Srba na Kosovu.

– To nije neko sporedno, već ključno pitanje za, ne samo opstanak tamošnjeg srpskog stanovništva, već i za buduće geostrateško pozicioniranje Srbije. Mnogi faktori su se ukrstili – pandemija virusa korona, rat u Ukrajini, zategnuti odnosi Amerike i Kine, problem narastajuće inflacije i potencijalna kriza duga zemalja u razvoju – koji čine ovu situaciju izrazito komplikovanom. Zapadu se žuri, a aktuelna srpska vlast ne samo da je sve vreme sa ovim procesom odugovlačila, i ništa nisu uradili po pitanju ZSO, nego ga je izmestila sa nadaležne Vlade na nenadležnog predsednika i sve vreme držala sadržaj pregovora u strogoj tajnosti – opisuje on.

Kako dodaje, na kraju smo saznali od predsednika da smo ucenjeni i da, šta god da tamo piše, moramo da prihvatimo.

– Time je predsednik priznao poraz, svoju odgovornost pokušava da prebaci na sve nas ostale i pokušava da nas pribije uz zid kako bi postigao svoje ciljeve – da se ovaj problem nekako reši kako bi on ostao na vlasti. Kada se sve ovo uzme u obzir, sasvim je jasno da opozicija ne sme na sebe da preuzme odgovornost, ali i da je njen posao da traži na uvid tako značajan dokument. Priroda ove vlasti su nekompetentnost, korupcija i netransparentnost i kao što možemo da vidimo, to su ključni sastojci raspalog i kontaminiranog društva – zakljjučuje Radonjić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari