Užički Zavetnici pozvali građane da na referendumu zaokruže "NE" 1Foto: Ana Milošević

Gradski odbor Srpske stranke Zavetnici još jednom je pozvao Užičane da u nedelju izađu na referendum i zaokruže „NE“.

Oni su na Trgu partizana organizovali štand na temu Referendum – zašto građani treba da izađu na referendum i zaokruže „NE“, gde su izrazili stav da vlast referendum raspisuje pod pritiskom iz inostranstva i Evropske unije, čime će dovesti do toga da „sudije budu nezavisne jedino od naroda“.

-Sastav Visokog saveta sudstva je takav da je politički uticaj nemoguće izbeći – rekao je predsednik Inicijativnog odbora je Aleksandar Milić i istakao da „ni momenat u kome se referendum održava nije dobro izabran“.

-Referendum se dešava usred epidemije, u trenutku kada je sve više bolesnih ljudi. Zbog toga mnogi neće glasati, a vlast se i dalje ponaša kao da je to trenutno najbitnije. Neko vrši pritisak na njih – zaključuje Milić.

Užički Zavetnici pozvali građane da na referendumu zaokruže "NE" 2
Foto: Ana Milošević

Iz užičkog odbora Zavetnika poručuju i da je srpskom sudstvu potrebna reforma, ali da bi ona morala da podrazumeva više uloženog vremena i veću javnu raspravu.

-Sistem u kome same sudije i tužioci odlučuju o svom imenovanju i razrešenju ne postoji nigde. To izgleda kao eksperiment koji neko vrši nad nama – kaže predsednik Inicijativnog odbora ove stranke.

Užički Zavetnici pozvali građane da na referendumu zaokruže "NE" 3
Foto: Ana Milošević

On navodi da je jedino pravo rešenje da Narodna skupština ima ovlašćenje da bira sudije, ali da kontrola koju vrši Visoki savet sudstva bude takva da se izbegne politički uticaj.

– Primanja sudija treba da budu veća, da ne budu podložni bilo kakvim, pa i političkim uticajima – poručuju iz užičkih Zavetnika i zaključuju da će polovina građana na referendum izaći i „zaokružiti nešto, jer im je neko rekao da to urade, ne znajući šta to znači“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari