Valentin Incko: Treći entitet nije realan 1Foto: N1

Treći entitet u Bosni i Hercegovini nije realan, kaže za Danas Valentin Incko, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, u odgovoru na pitanje kako komentariše navode Dragana Čovića, predsedavajućeg Predsedništva BiH da je „treći entitet realna mogućnost“.

Incko, međutim, za naš list tvrdi da takav predlog – stvaranje trećeg entiteta ne bi izvesno prošao tamošnji parlament.

– Ja, kao visoki predstavnik, ali i međunarodna zajednica kroz Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira, više puta smo izrazili svoju posvećenost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Štaviše, sve promjene ustavnog ustroja zemlje moraju proći kroz utvrđene postupke, u kojima bi predstavnici konstitutivnih naroda i drugih morali postići sporazum – ističe Valentin Incko za Danas.

On postavlja pitanje: „Recimo, u stvarnom životu, gdje biste smjestili Aleksu Šantića?“

– On je Srbin iz Mostara i pripada svima. Međutim, u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona Srbi se i ne spominju, a ćiriličnog pisma nema ni na putnoj signalizaciji. Dakle, umjesto fokusiranja na nerealne ideje, koje proizvode dodatne sukobe i dalje podjele, politički akteri treba da potraže druge načine da osiguraju jednakost svih naroda i građana u cijeloj zemlji, kako bi se u BiH svi osjećali udobno kao u svojoj kući – zaključuje visoki predstavnik za BiH za Danas.

Podsetimo, Bakir Izetbegović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine je pre nekoliko izjavio da „bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta“. On je svoj stav objasnio navevši da „oko 60 odsto Hrvata živi izmešano s Bošnjacima u BiH“. „Kuda bi izvukli tu liniju trećeg entiteta koju nisu uspjeli 1993. s HVO-om (Hrvatsko vijeće obrane) da izvuku“, rekao je Izetbegović dodajući da su navodi o uspostavljanju trećeg entiteta „besmislice koje služe za vlastito glasačko tijelo“. Izetbegović je dodao da „konflikt sigurno neće početi Bakir Izetbegović i Bošnjaci“, odnosno da se, kako je rekao, zna ko je svaki put na Balkanu počeo konflikt“.

Dragan Čović, predsedavajući Predsedništva BiH, iz redova hrvatskog naroda, međutim, rekao je nedavno da je treći entitet realan. „Možda je trebalo da budemo agresivniji, možda smo pre 20 godina trebali tražiti treći entitet. Mi smo izabrali drugi put i mi jedini tražimo da što pre dobijemo status kandidata EU, dok drugi traže krivca. Ako nam neko želi dobro, mi odmah moramo dobiti status kandidata i postaćemo normalnija država. Sami pregovori sa EU su druga stvar“, rekao je Čović komentarišući ciljeve HDZ BiH, u kontekstu čega je rekao i da je treći entitet danas ipak realna mogućnost u Bosni i Hercegovini. Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, istakao je prošlog meseca da će politička elita Hrvata u BiH u narednom periodu snažnije istaći zahtev za formiranje trećeg entiteta u BiH, dok je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, pre neki dan rekao da ako se unutar BiH želi nešto menjati, onda je to stvar tri naroda koja žive u toj zemlji.

O tome da su dobri odnosi Milorada Dodika i Dragana Čovića bazirani na podršci u pokušajima uspostavljanja trećeg entiteta uveliko se spekuliše u bosanskoj javnosti.

Zagreb: Javnost može biti mirna povodom Vučićeve posete

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je, povodom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio da hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika, pa javnost može biti mirna, prenosi FoNet. Odgovarajući na pitanje o najavljenim demonstracijama zbog Vučićeve posete, Božinović je rekao da se protesti najavljuju policijskim upravama. Božinović je dodao da sve nadležne institucije rade svoj posao, javlja HINA. Vučić će Hrvatsku posetiti u ponedeljak i utorak, na poziv predsednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari