Varhelji ohrabrio sve stranke da učestvuju na izborima 1Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji prvog dana posete Srbiji razgovarao je i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, ali i sa predstavnicima političkih grupa koje učestvuju u međustranačkom dijalogu.

Sastanku sa poslanicima prisustvovali, pored Varheljia prisustvovali su i Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajući Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon.

Oba sastanka i sa predsednicom parlamenta ali i poslanicima održan je iza zatvorenih vrata i bez naknadnog saopšetnja.

Oliverom Varhelji na početku razgovora sa parlamentarcima rekao je da mu je žao što se jedan deo opozicije odlučio da ne izađe na izbore.

Naglasio je da ohrabruje sve da učestvuju na izborima na proleće.

Prema njegovim rečima međustranački dijalog doneo je određene rezultate, a dobro je što je doneta odluka da se nastavi sa dijalogom i nakon izbora.

„Neophodno je nacionalno slaganje – sprovođenje reformi koje su neophodne kako bi jedna zemlja postala članica EU. Zbog toga je važno da parlament radi, posebno zbog planiranih izmena načina na koji ce države pristupati Evropskoj uniju“, rekao je Verhelji.

Predsedavajući Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon izazila je bojazan zbog izmene izbornih zakona neposredno pre izbora.

Naglasila je, osvrćući se na izjavu Martinovića u plenumu, da ona ne vodi nikakav rat protiv Srbije.

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju ocenio je da su u EP posvećeni međustranačkom dijalogu.

On je pozdravio komentar komesara za proširenje koji je rekao da bi voleo da za vreme njegovog mandata dobiju makar jednu novu članicu EU.

I on je ocenio da bi najbolje bilo da se uključe svi u izborni proces.

Zoran Živković, lider Nove stranke uoči početka sastanka ocenio je da poseta evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljia Srbiji može da bude prilika da se podseti šta su evropske vrednosti, a isto tako i za postavljanje pitanja zašto vlasti u Evropi imaju razumevanje za vlast u Srbiji.

„Obzirom na završenu špansku seriju oko Bregzita mislim da Srbija nije u samom centrun intersovanja EU ,ali mislim da su oni ipak zainteresovani za mir i jačanje institucija“, naveo je Čanak.

Srpske parlamentarce u razgovorima predstavljali su Vladimir Orlić , zamenik šefa poslaničke grupe SNS, Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS, Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista, Čedomir Jovanović, lider LDP, Nenad Čanak, predsednik SVM, Elvira Kovač, poslanica SVM, Enis Imamović, poslanik SDA , Muamer Zukorlić, Moma Čolaković iz PUPS-a, kao i Zoran Živković – lider Nove stranke, Tatjana Macura – kopredsednica Stranke moderne Srbije i Đorđe Vukadinović – samostalni poslanik.

Poslanici koji bojkotuju parlament nisu prisustvovali ni ovom sastanku sa predstavnicima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari