Veselji: Greška EU u vezi Trepče 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je ocenio da je Evropska unija uništila svaku mogućnost dijaloga i dobrosusedskih odnosa između Beograda i Prištine, tvrdnjom da bi status rudnika Trepča trebalo da bude predmet pregovora, navode danas prištinski mediji.

Trepča nije bila, niti će biti otvoreno pitanje u dijalogu sa Srbijom, jer je prirodno pravo kosovske države, naveo je Veselji. Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je ocenio da se o statusu Trepče ne može pregovarati.

Trepča pripada Kosovu i njegovim stanovnicima, konstatovao je Pacoli, uz tvrdnju da bi dijalog Prištine i Beograda trebalo da bude vezan isključivo za međusobno priznanje dve nezavisne države. Potpredsednik Vlade Kosova Enver Hodžaj je poručio da je šokiran stavom EU o Trepči. Apsolutno su neprihvatljive nezrele izjave zvaničnika EU koje mogu ugroziti dijalog sa Srbijom, naveo je Hodžaj.

Kosovski ministar trgovine i industrije Valdrin Luka je izjavio da je i srpska strana zainteresovana da Trepča funkcioniše, ali da se situacija može promeniti ako se umeša politika. U Trepči politika ne bi trebalo da bude umešana. Postoji spremnost svih strana da se krene napred, za šta su zainteresovani i investitori, rekao je Luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari