Vesić promovisao novu knjigu o Beogradu: "Nisam mogao da zamislim da će ovaj juriš u srpsku književnost biti ovako naporan" 1Foto Miroslav Dragojević

Skadarlijska kafana „Mali vrabac“ mesto je koje je odlazeći zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić odabrao za, kako je rekao, promociju koja nije prava promocija, svoje nove knjige „Knjiga o Beogradu 2“, u izdanju Prometeja, ovoga puta bez protesta građana.

Prava promocija biće održana u narednih mesec dana, kada će biti prodavane i slike kojima je knjiga, zbirka kolumni koje Vesić piše za Politiku, ilustrovana, a sav prihod biće prosleđen u humanitarne svrhe, najavio je sam Vesić.

Oni koji su preko vesićevski ažurirane skadarlijske kaldrme došli na promociju, a među kojima su i Andrija Mladenović, Lazar Ristovski i Bule Goncić, na ulazu u kafanu dočekala je devojka u beloj haljini sa crvenom ružom u rukama.

Događaj je počeo tačno u 16 časova, a program je vodila voditeljka jutarnjeg programa TV PRVA Marijana Tabaković.

Iako je svog nekadašnjeg studenta pohvalio što u knjizi nije pisao o dnevnoj politici, profesor beogradskog Pravnog fakulteta Žika Bujuklić one koji su 2019. godine protestvovali ispred galerije Progres, u kojoj se održavala promocija Vesićevog prvenca o Beogradu, nazvao “mrziteljima knjige“ i „mrziteljima Beograda“. Podsetimo da su tada građani uz povike „Vesiću, lopove“ zamenika gradonačelnika jurili niz Knez Mihailovoj, kao i da je jedna njegova knjiga spaljena.

Nakon svog “profesora Žike“ na red došao i sam autor, koji se zahvalio Zoranu Kolundžiji iz Prometeja – “što ga trpe sve ove godine“.

Politikin kolumnista je citirao i Đorđa Balaševića, koji je za života bio veliki kritičar vlasti čiji je Vesić deo, posvetivši im i pesmu “Dno dna“. Vesić je naime citiravši stih “Neke pobede se dobijaju na juriš“ rekao da nije mogao ni da zamisli da će ovaj juriš u srpsku književnost, a na koji ga je naterao nedavno preminuli Milovan Vitezović, biti ovako naporan.

Naveo je da je priče za kolumne prikupjao u beogradskim antikvarnicama, a da mu je priču o dvaput u jednom danu održanoj sahrani Josipa Broza Tita mejlom otrkio čovek koji je nekada bio kamerman RTS-a.

Prisutnima se i pohvalio da mu je kolumnu o tome kako je košarkaški klub Makabi postao prvak Evrope u Beogradu 1977. godine, preneo i izraelski Jerusalem Post.

Sam zamenik verovatno „slabo divani madžarski“, ali će ovo književno ostvarenje biti prevedeno i na jezik naših severnih suseda.

“Hroničar Beograda“ kako je sebe nazvao – Goran Vesić, naveo je da nije pisac, kao i da će, poput prethodne, i ova knjiga biti ekranizovana, kako bi je bolje približio mladima koji, kako je ocenio, ne vole baš da čitaju.

Nakon što su glumci Lazar Ristovski, kandidat SNS za poslanika, i Svetislav Bule Goncić, član Nadzornog odbora za izbornu kampanju, pročitali su delove priči iz knjige, među kojima su i ona o Milunki Savić, Matiji Banu i Banovom brdu, uništavanim spomenicima kralja Aleksandra.

Izvesni pevač, prestavljen skromno samo imenom Todor, otpevao je Vesiću na uvo Čolinu „April u Beogradu“, pesmu koja je postala jedna od nezvaničnih himni opozicije pred izbore koji se održavaju u subotu 3. aprila.

Vesić je od reči do reči pevušio stihove Kornelija Kovača, pa i onaj koji bi sam Stari savksi most danas da može otpevao – „(Ispod Savskog mosta) dok se sumrak sprema mene više nema“, s obzirom da odlazeći zamenik želi da ga odatle pomeri i na njegovom mestu izgradi neki drugi prigodniji naprednjačkoj estetici.

Vesić je pevušio i „Serenadu o Beogradu“ Bobe Stefanovića, posvećenu onom nekom lepšem Beogradu, koji će nakon naprednjačke vlasti biti neprepoznatljiv onima koji u njemu od 2012. godine nisu bili.

Knjige su podeljene okupljenima, a autor nije imao vremena da ih potpiše, jer je žurio da dočeka, kako je rekao, „neku državnu delegaciju“.

Oni koji potpisano izdanje žele, dobiće je na kućnu adresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari