Vešović: Za građane nema testova, a Aleksandar Vučić se testira 34 puta 1Foto: DS

„Demokratska stranka, kao i šira stručna javnost, već duže vreme upozoravaju Vladu i Krizni štab da država mora da promeni pristup borbi sa kovidom, da preduzme nove i drugačije mere, da ima obavezu da pravovremeno i tačno saopštava podatke i da podigne nivo zaštite zdravstvenih radnika“ – saopštio je danas DS.

Kako su naveli, da to ne treba da bude stranačko pitanje ili stvar političkog rejtinga pokušali su da ukažu „Ujedinjeni protiv kovida“, ali su Vlada i Krizni štab tvrdoglavo odbacivali njihove predloge i ignorisali mišljenje 3.600 kolegenica i kolega.

„Pritisak na zdravstvene radnike sve je veći i postavlja se opravdano pitanje zašto u proces još uvek nije uključen privatni sektor, kao ni studenti završne godine Medicinskog fakulteta, jer je jasno da zaposleni u zdravstvu nisu u mogućnosti sami da iznesu borbu protiv kovida i da im je neophodna pomoć države, ali i kolega“ – izjavila je Tatjana Vešović, članica Izvršnog odbora Demokratske stranke i Resornog odbora DS za zdravstvo.

Ona je istakla kako je trenutno najveći problem to što se veliki broj ljudi sa blažim simptomima iz kovid ambulanti vraća kući. Ubeđeni da su negativni jer nisu urađeni pouzdani testovi, odlaze kući umesto u izolaciju, čime ugrožavaju druge i na kraju se i sami vraćaju kod lekara, ali sa ozbiljnim tegobama.

„Razlog za brigu je i to što se u Srbiji ne radi masovno testiranje, kao što je to učinjeno u Slovačkoj i mnogim drugim državama, jer Srbija i dalje nema dovoljan broj testova za građane, osim za Aleksandra Vučića koji je izjavio da se do sada testirao čak 34 puta. Još jedna velika greška načinjena je i u prethodnim mesecima. Zbog nedostatka testova, nije uveden obavezan PCR test za sve one koji su dolazili u Srbiju od septembra, bez obzira na to da li su domaći ili strani državljani“ – stoji u saopštenju.

Vešović je pozvala Vladu i Krizni štab da se ozbiljno i odgovorno posvete ovom velikom zdravstvenom problemu.

Ona dodaje da nas tek očekuje najveći broj zaraženih, a naš zdravstveni sistem je preopterećen i mnogi građani već nisu u mogućnosti da dobiju potrebnu zdravstvenu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari