Vestfal: Vladavina prava i kosovsko pitanje su ključni 1

Niko nije bio iznenađen ocenama iz Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka EU koji je objavljen prošlog meseca.

Kada je o Srbiji reč, glavni zadaci odnose na uspostavljanje vladavine prava, rešavanje kosovskog pitanja, kao i na ekonomske reforme koje su pokrenute, ali je potrebno još dosta posla, uključujući restrukturiranje državnih preduzeća, rekla je Kristiana Vestfal, predsednica Generalnog direktorata za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju u Evropskoj komisiji, na jučerašnjem skupu “Move. Link.Engage”, koji je organizovala Beogradska otvorena škola u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.

Prema rečima predstavnice EK, pored političkih kriterijuma za članstvo u EU, koji su uvek “najkontroverzniji”, “postoji i niz drugih pitanja, važnih za život građana, poput zapošljavanja i unapređenja socijalnog dijaloga između poslodavaca i zaposlenih“.

– Kada je o ekonomskim kriterijumima reč, EK je ocenila u Izveštaju da je Srbija umereno pripremljena za članstvo u Uniji, kao i da postoje ograničena finansijska sredstva za socijalnu politiku… Stoga, izveštaji EK treba da posluže, pre svega, kao motivacija državama kandidatima da sprovedu reforme, ali postoje i druga merila na osnovu kojih se “meri” napredak u evropskoj integraciji, kazala je ona.

Govoreći o poglavljima za koje se očekuje da će ubrzo biti otvorena u pregovorima EU i Srbije, Vestfal je navela da, između ostalog, pravila iz poglavlja 26, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, “nisu teška ali da postoji niz inicijativa Evropske komisije iz tog domena u koje se treba uključiti”.

Podsetimo, kako je Danas prvi pisao, Evropska komisija odlučila je da izmeni tajming objavljivanja izveštaja o državama koje teže članstvu u RU, tako da će naredni biti objavljeni tek na proleće 2018. Takvo saznanje javno je potvrdila i šefica pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević. Poznavaoci prilika smatraju da će tom izmenom biti omogućeno EK da “harmonizuje period o kojem se izveštava sa kalendarskom godinom, što je uobičajena baza za prikupljanje statističkih podataka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari