VIDEO "Informer je glasilo SNS, ne očekuje se reakcija vlasti na intervju silovatelja": Sagovornici Danasa nakon jučerašnjeg protesta ispred ovog lista 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Informer je pod kontrolom vlasti, te se od nje ne očekuje nikakva rekacija zbog intervjua koji je višestruko osuđivani silovatelj Igor Milošević dao ovom tabloidu, smatraju sagovornici Danasa.

Upitan zašto je, sem nekoliko ministara, izostala kritika aktuelne vlasti narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević naveo je da je Informer glasilo Srpske napredne stranke.

– Informer je glasilo SNS i naravno da SNS ne podržava proteste građana protiv svog partijskog glasila tabloidnog karatktera. Meni je smešan pokušaj Dragana J. Vučićevića da uz pomoć tri šibiec zbunjuje javnost i tvrdi da je on pikušao namerno da uhapsi i skloni silovatelja sa ulice, poručio je Milivojević dodavšo da „da je ta namera postojala objavili bi samo taj sporni deo intervjua, u kome taj nasilnik pokušava da počini krivično delo ugrožavanje sigurno, a nikako ceo intervju.

Smatra da je urednik Informera kada je video broj ljudi koji se okupio počeo da „vadi štetu, a samo se dublje ukopava“. Dodaje da treba podržati ovakve proteste, jer su ovo protesti za sigurnu, normalnu i pristojnu Srbiju bez nasilja.

– Ovaj protest nije samo zbog Informera, nego žene neće trpe više nikakav vid nasilja. Mi smo sada otpočele jedan drugačiji vid zalaganja ili borbe, da iskoristim tu reč koju ne volim, ali u svakom slučaju žene neće stati dok se neke stvari ne promene, kazala je za Danas Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava.

Podvlači da seksualno zlostavljanje žene i svaki vid nasilja mora da bude kažnjen, kao i da imamo pristojne zakone koji moraju da se primenjuju.

– Država ne sme da se pravi blesava, institucije moraju da rade svoj posao i ključno je važno da ova država da ženama onaj prostor koji zaslužuju. To je poruka ovog i svakog drugog ženskog protesta. Mi se ne šalimo, ovo je borba u kojoj nećemo stati, navodi Ćorović.

Odbornica u Skupštini grada Beograda Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović kaže da je potpuno jasno i da ništa nije novo da je Informer pod kontrolom vlasti. Skandalozno je, smatra, da jedna takva novina uopšte objavi intervju silovatelja jer se na taj način ne poštuju ni žene, ni žrtve, ni drugi građani.

– Ja sama nisam imala snage da pogledam taj intervju, pogtoov je još skandaloznije to što Dragan J. Vučićević radi pokušavajući da se opere od cele situacije. I od njega je mnogo. Ovo je dno dna i veliki skandal. Drago mi je što je došao veliki broj ljudi, kako žena, tako i muškaraca. SSP osuđuje ovo, a mi smo kao poslanička grupa zatražili hitno zasedanje skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje i on će zasedati sutra. Informer i svi drugi mediji koji na tuđoj nesreći i muci se bogate i gledaju da uberu profit moraju biti sankcionisani i očekujemo reakciju države i zahtevamo da se ovaj skandal sakncioniše, kaže Popović.

Upitana da li očekuje reakciju vlasti sa jučerašnji skup Nina Grbović, odbornica u beogradskoj Skupštini Pokreta slobodnih građana, poručila je da je ono što očekuje nastavak ignorisanja ovog problema. Podsetila je da izašla sa sednice Skuoštine grada kada je bio prvi protest u utorak, kao i da se ne seća da je bilo ko od strane vlasti to učinio.

– Očekujem reakciju Informera. Ne znam šta će to biti. Kad god Informer nešto uradi budem šokirana, ali ne i iznenađenja, kaže Popović.

Primetila je da na protestu ima više ljudi, kao i dosta muškaraca, što joj je posebno drago.

– Meni muškarci često kažu da preterujem, ali lako je njima da veruju u to kada nije njima glava u torbi. Hvala svima koji su došli da podrže ovaj protest, jer ovo nije stvar samo žena, poručila je Grbović.

Narodna poslanica pokreta Ne davimo Beograd Biljana Đorđević, upitana šta treba da se desi da bi se žene u Srbiji osećale bezbedno, kaže da zahtevi koji su izneti tokom protesta su dobar početak, te da je osnovna stvar registar silovatelja.

– Postojali su zahtevi za tako nečim mnogo ranije, ali su ignorisani. Ovo je sada dobar trenutak da se to podigne na jedan institucijalni nivo. Drugo je da nemamo promociju nasilja u javnosti što je na vrlo besprizoran način uradio Informer. Pogotovo ono što sam sad nedavno čula da je Dragan J. Vučićević tvitovao da je sve ovo dogovoreno. To se meni juče učinilo kada sam videla prijavu. Ako je zaista Informer sposoban i ako je zaista postojala želja, a ja ne mislim da je Informer sposoban da učini da se žene osećaju sigurnije, to se ne radi na ovakav način, kaže Đorđević.

Smatra da je dobro da se kao reakcija na zloupotrebu i manipulaciju ovom pričom javio bunt, jer sada postoji ozbiljan razlog da se to institucionalno promeni i da policija i tužilaštvo reaguju bolje.

– Skandalozno mi je da Tužilaštvo reaguje zbog žene koja je šutnula Dragana J. Vučićevića, a podnosi prijave protiv raznih drugih, uključujući i samog Dragana J. Vučićevića, smatra ova narodna poslanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari