"Vin-vin" situacija i za Vučića i za Kurtija 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ovo je “vin-vin” situacija i za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

To kaže nezvanično za Danas izvor iz diplomatskih krugova u Briselu, komentarišući današnji dogovor Beograda i Prištine o deeskalizaciji tenzija na severu Kosova.

Kako objašnjava naš sagovornik: „Obojica će u svojim sredinama tvrditi da su pobednici“.

„Vučić će isticati da je zbog njegovog zahteva Rosu morao da se povuče, a Kurti da sada postoji reciprocitet za tablice, jer će se i na srpske tablice lepiti stikeri, i na Kosovu će biti zabranjene one tablice koje su nosile srpske oznake mesta na Kosovu, recimo – KM, PR, PE, a izdavane su u centralnoj Srbiji i na severu Kosova”, tvrdi izvor Danasa.

Podsetimo, predsednik Srbije izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Nišu, na kojoj se obratio zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, da misli da se došlo do neke vrste kompromisnog rešenja, “zbog čega je on lično veoma zadovoljan”, javila je Beta.

– Konačno rešenje je odloženo na neko vreme o čemu ćemo tek da vodimo razgovore u Briselu,  rekao je Vučić, navodeći da to smatra velikim uspehom naše strane.

On je ocenio  da je sporazum koji je postignut o tablicama “apsolutno najviše što je moglo da bude postignuto“ i da je reč o dobrom rezultatu za Srbiju, iako je definisao i pojedine negativne aspekte dogovorenog.

– Vlasti u Beogradu su jasno stavile do znanja međunarodnim zvaničnicima i NATO da ćemo, ukoliko bude ugrožavanja bezbednosti a KFOR ne obavi svoj posao u skladu sa mandatom, mi i sami biti spremni i sposobni da sačuvamo naš narod, napomenuo je Aleksandar Vučić.

Govoreći o eventualnim manama dogovorenog, Vučić je rekao da je jedna to što će do, verovatno težeg rešenja, ipak morati da se dođe u narednom periodu, kao i to što će u praksi tablice izdate od srpskih organa moći da se koriste isključivo na severu Kosova.

S druge strane, Aljbin Kurti je izjavio da je nakon postizanja sporazuma o registarskim tablicama u Briselu počela „era privikavanja Srbije na reciprocitet“.

Marinković: Građanima će biti lakše 

Komentarišući sporazum Beograda i Prištine, Miodrag Miki Marinković, direktor Centra za afirmativne društvene akcije iz Kosovske Mitrovice, navodi za Danas: „Čini se da je glavno pitanje ovog spora, pitanje reciprociteta u režimu kretanja regionom, rešeno“. „Rešenje, koliko god izgledalo apsurdno, da se na tablice stavljaju nalepnice, bilo je  prihvatljivo za obe strane, a, što je još važnije, očigledno ċe biti lakše i građanima.  Pitanje koje je ostalo da se reši, a to je upotreba tablica sa obeležjima kosovskim gradova, na primer KM, PR, i tako dalje,  nije pitanje koje zahteva recipročne mere, na koje se Priština tvrdoglavo poziva, već se može rešavati u odvojenom procesu sa više vremena na raspolaganju i manje tenzija. I mislim da će se tu graditi i poslednji kompromis neophodan za kraj ove krize. Na taj način bi Beograd dobio svoju pobedu – dalju upotrebu ovih tablica na severu Kosova, a za Prištinu verujem da je i samo nominovanje ove teme dovoljna pobeda, uz očigledno veliki uspeh Kurtija, skidanje nameta i olakšavanje procedura vlasnicima vozila sa kosovskim registracionim tablicama prilikom kretanja kroz Srbiju, objašnjava Marinković.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari