Kosovska policijska služba (KPS) uhapsila je preksinoć oko 20 sati na dve različite lokacije četiri osobe osumnjičene da su se bavile nabavkom, transportom, proizvodnjom i neovlašćenom prodajom oružja i municije, saopšteno je juče iz KPS.
„Jedinica za borbu protiv teških krivičnih dela pri Glavnoj komandi KPS uhapsila je tri osobe u trenutku dok su prodavale jedan mitraljez, jedan ručni bacač i municiju“, navodi se u saopštenju.

Kosovska policijska služba (KPS) uhapsila je preksinoć oko 20 sati na dve različite lokacije četiri osobe osumnjičene da su se bavile nabavkom, transportom, proizvodnjom i neovlašćenom prodajom oružja i municije, saopšteno je juče iz KPS.
„Jedinica za borbu protiv teških krivičnih dela pri Glavnoj komandi KPS uhapsila je tri osobe u trenutku dok su prodavale jedan mitraljez, jedan ručni bacač i municiju“, navodi se u saopštenju. Nakon hapšenja osumnjičenih na drugoj lokaciji je uhapšena još jedna osoba kod koje je pronađena i oduzeta automatska puška AK 47 i 704 komada municije. Ovo je drugo hapšenje u roku od nedelju dana zbog trgovine oružjem. Prošle nedelje, KPS je u jednoj akciji otkrila i oduzela 509 komada oružja i tom prilikom uhapsila dve osobe.
Na teritoriji Kosova i Metohije nalazi se oko 400.000 komada naoružanja od čega je gotovo 80 odsto u nelegalnom posedu građana, pokazalo je poslednje istraživanje Organizacije za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi.
Prema navodima u istraživanju te organizacije, koja funkcioniše u okviru mandata Programa za razvoja UN, od ukupnog broja oružja na Kosovu, nešto manje od 34.000 komada nalazi se u legalnom posedu građana dok je oko 45.000 komada u rukama zvaničnih agencija, bezbednosnih službi i međunarodnih privatnih bezbednosnih kompanija.
Procenjuje se da je oko 317.000 komada naoružanja u nelegalnom posedu građana i drugih naoružanih grupa, a u izveštaju se upozorava da bi količina oružja u Pokrajini mogla da bude i povećana jer se već neko vreme razmišlja da se naoružaju i pripadnici Carinske službe, ali i šumari.
Od zvaničnih organa, najveću količinu oružja – 33.600 komada poseduje Kfor, nešto manje od 7.000 uglavnom pištolja, poseduje Kosovska policijska služba dok Unmik policija ima oko 2.450 komada vatrenog oružja. Najveću nepoznanicu čini Kosovski zaštitini korpus, nastao od pripadnika zvanično rasformirane ekstremističke organizacije Oslobodilačka vojska Kosova. Prema zvaničnim podacima, ta grupacija raspolaže s oko 2.200 komada naoružanja, ali za veliku količinu oružja u njihovom posedu nisu dostupne informacije o tipu i nameni. KZK je prijavio oko 150 pištolja, oko 200 „dugih cevi“ i 50 deaktiviranih (neupotrebljivih) pušaka koje se koriste za ceremonijalne svrhe. Oko 1.800 komada naoružanja nije kategorisano, a navodi se da se ono nalazi u centralnom magacinu Kfora u Prištini na čuvanju.
Na Kosovu je registrovano svega 1,7 komada oružja na 100 stanovnika dok je prosek u zemljama EU – 11. U Srbiji je na 100 stanovnika registrovano 14,7 komada oružja, u Crnoj Gori – 13,2 u BIH – 9,3 dok je u Hrvatskoj taj broj 8,4. Nešto manje registrovanog oružja na 100 stanovnika od Kosova ima samo Moldavija – 1,6. U istraživanju, koje je obavljeno 2006, anketirano je 1.258 ispitanika, učestvovalo je više od 100 ključnih zvaničnika u Pokrajini, a u obzir su uzeti zvanični i podaci dobijeni iz medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari