Više od veka Bošnjaci traže autonomiju Sandžaka 1SDA

SDA Sandžaka, u poslednjih desetak godina, redovno podseća na 13. i 14.avgust 1917.godine, kada je održana Sjenička konferencija. Tada je doneta rezolucija o rešavanju statusa Sandžaka i bošnjačkog naroda.

Dokument je usvojilo 11 gradonačelnika (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Pljevlje, Bijelo Polje, Berane, Rožaje i Budimlje) i 14 delegata iz sandžačkih opština.

Oni su jednoglasno usvojili rezoluciju, kojom su zahtevali da se delovi Sandžaka u Srbiji i Crnoj Gori, pripoje BiH, „jer joj istorijom i jezikom pripada i koji joj je oduzet na Berlinskom kongresu 1878.“.

U slučaju da ovaj zahtev ne bude prihvaćen, tražena je autonomija Sandžaka.

Ako ne bude ispunjen nijedan od zahteva, učesnici konferencije su konstatovali „da su Bošnjaci spas svoje egzistencije videli iseljavanjem u Tursku pod zaštitom monarhije“.

Rezolucija je upućena tadašnjim diplomatskim predstavnicima u državnim vlastima u Srbiji i BiH.

SDA je, stošestu godišnjicu od održavanja Sjeničke konferencije, obeležila saopštenjem za javnost. Ocenjeno je da je istorijski značaj tog skupa, što je na njemu „izraženo jasno i nedvosmisleno raspoloženje Sandžaka“ za rešavanje statusa ovog regiona i statusa i položaja Bošnjaka u to vreme.

Ta partija je, danas, poručila da ti statusi nisu, još uvek, rešeni i da je jedan od osnovnih ciljeva „trajno rešavanje statusa Sandžaka i bošnjačkog naroda“.

SDA Sandžaka je jedina bošnjačka partija koja obeležava datume održavanja Sjeničke konferencije. Manifestacijama obeležavalo ih je i Bošnjačko nacionalno veće (BNV), kada su na njegovom čelu bili kadrovi SDA. Pre nekoliko godina, manifestacije su organizovane pod imenom „Dani samoopredeljenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari