Vjosa Osmani na CNN: Dokazaćemo da je Vučić naredio napad na severu Kosova 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Vadim Ghirda)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani optužila je večeras predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je direktno naredio napad na sever Kosova, najavljujući narednih dana dokaze o tome i pozivajući na uvođenje oštrih sankcija Beogradu kako ne bi bio ohrabren da koristi nasilje, ne samo protiv Kosova, već drugih država u regionu.

Osmani je u intervjuu za CNN rekla da nema potvrde da je Srbija počela da smanjuje snaga uz administrativnu liniju i dodala da Priština sarađuje sa svojim saveznicima iz transatlantske zajednice.

Kosovo se suočava sa izazovima bez presedana koji proizlaze iz akta agresije koju je naredila država Srbija, istakla je ona.

Osmani je kazala da su akciju izvele terorističke i paramilitarne grupe, što se nije dogodilo odjednom i iznenada, već je dobro planirano i sa namerom krimskog scenarija aneksije severa Kosova.

Naše snage su sprečile taj plan, a slanje vojske oko granice sa Kosovom, ne samo na severu, pokazuje planove za destabilizaciju regiona kako bi se dozvolilo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da otvori novi front sa Zapadom na Zapadnom Balkanu, ocenila je ona.

Veoma je važno uvesti sankcije Srbiji, kazala je Osmani, jer ako nema oštrih mera, ona će biti ohrabrena na ponovo koristi nasilje, ne samo na Kosovu, već i protiv ostalih u regionu.

Osmani je navela da postoji jasan video dokaz treninga na teritoriji Srbije, u vojnim bazama, i tvrdi da je oružje koje je zaplenjeno proizvedeno pre šest nedelja, dodavši da „to nije ono što koriste obični građani, već vojska“.

Kada je upitana za hapšenje donedavnog potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, Osmani je rekla da je on bio najbliži Vučićev saradnik u destabilizaciji regiona i osoba koja je na crnoj listi SAD i Velike Britanije.

On je učestvovao na sednicama Saveta za nacionalnu bezbednost, sedeo pored Vučića, a Beograd se sada krije iza njega, ali narednih dana objavićemo vrlo jasne dokaze da su naredbe stigle od Vučića, ponovila je ona.

Upitana o dijalogu i formiranju Zajednice srpskih opština, Osmani je naglasila da je Kosovo pod napadom i meta je agresije i prvo što treba učiniti je da Radoičić i „drugi teroristi“ budu predati Kosovu, gde će biti ispunjena pravda.

Samo je jedna konstruktivna strana u dijalogu, a to je Kosovo koje je ispunilo 99 odsto svojih obaveza, kazala je Osmani i naglasila da Vučić stalno govori da želi da pregvara, a nikad ne ispuni ono što je dogovoreno.

Kosovo je preuzelo obaveze iz Briselskih sporazuma iz februara i Aneksa iz Ohrida, predano je implementaciji i ne bežimo od ZSO, jer je članom sedam predviđena samouprava za Srbe, istakla je Osmani.

Kosovo želi balans, fer odnos, a nedostatak toga u procesu i ohrabrenje Vučiću da se ponaša kako se ponaša čini da on misli da se izvukao iz ovog akta agresije, kazala je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari