Vladeta Janković prihvatio da bude zajednički kandidat udružene opozicije za gradonačelnika Beograda 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Profesor Beogradskog univerziteta u penziji Vladeta Janković prihvatio je da bude zajednički kandidat udružene opozicije za gradonačelnika Beograda, saopštilo je danas više opozicionih stranaka u zajedničkom saopštenju.

Podsetimo, ranije danas je Janković za naš list rekao da bi prihvatio ponudu opozicije, ali da ima još neke uslove koje je potrebno ispuniti kako bi ušao u predizbornu trku.

Izvesno je, međutim, da Janković neće imati podrđku opozicije van bloka oko SSP, pošto će zeleno-leva koalicija Moramo koju čine Ne davimo Beograd. Zelena Akcija, Ekološki pokret i Zajedno za Srbiju kandidovati Dobricu Veselinovića, a kandidaturu za čelnu poziciju u glavnom gradu najavile su i stranke iz desnog bloka.

Vladajuća koalicija oko SNS praktično je njavila Alaksandra Šapića kao svog kandidata, dok Socijalistička partija Srbije još nije odlučila, ali razmišljali su o dr Branimiru Nestoroviću.

Prema Zakon o lokajnoj samoupravi, gradonačelnik Beograda, kao i drugi predsednici gradova i opština, ne bira se na direktnim izborima, već ga u skupštinama gradova i opština biraju odbornici.

Iako se poslednjih godina ne bavi aktivno politikom, Janković je dugi niz godina proveo u politici. Bio je član Glavnog odbora Demokratske stranke, portparol DEPOS-a, a zatim i jedan od osnivača Demokratske stranke Srbije.

U dva mandata bio je poslanik DSS, potpredsednik te stranke, a iz DSS je izašao 2014. godine, pošto je Vojislav Koštunica to učinio pre njega.

Od 2001. do 2004. govine bio je ambasador u Londonu, a od 2008. do 2012. i ambasador u Vatikanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari