Vladeta Janković vraća udarce i levici i desnici 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Uglednom profesoru u penziji, sada kandidatu za gradonačelnika Beograda ispred opozicione koalicije “Ujedinjena Srbija”, Vladeti Jankoviću, od kada je najavio ulazak u izbornu trku spočitava se gotovo sve – od izjava koje je izgovorio do onih koje nikada nije rekao, spinovanje je osnovna alatka za napade na Jankovića.

Spinuju se i njegove izjave o spomeniku Stefanu Nemanji, pripisuju mu se izmišljeni planovi za rušenje hrama Svetog Save, ali i za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, spočitava u se “desničaranje” a onda mu se zameri “antisrpstvo” pa se u sve to doda i natpis da Janković pravi, uglavnom izmišljene, političke greške jer mu “godine uzimaju danak”.

Ipak, sam Janković smireno odgovara i objašnjava na sve optužbe, onda kada za to dobije priliku u medijima jer oni koji plasiraju napade ne daju i prostor za odbranu.

“Ima tu poklapanja u napadima na mene, a koji dolaze od ekstremno liberalne grupe i režimskih botova, tih cepanica koje će vam natovariti sve što im padne napamet. Ujedno, ta liberalna linija će im nabaciti sve čega se sete”, primetio je Janković tokom gostovanja u Utisku nedelje.

Prvo, pa “ubistvo Đinđića”

Jedna od prvih linija napada na Jankovića, i po optužbama najteža, orkestrirano je počela u tabloidima, a podržana izjavama i pojedinih opozicionih političara.

Ranije izjave Vladete Jankovića, njegov politički angažman u Demokratskoj stranci Srbije i bliskost sa Vojislavom Koštunicom, iskorišćeni su da se opozicioni kandidat za gradonačelnika Beograda sada optuži da je priželjkivao ubistvo premijera Srbije Zorana Điniđića.

Janković je ranije zapravo isticao da su ga iritirale optužbe na račun Koštunice oko „političke pozadine“ ubistva Zorana Đinđića. A njegova izjava da je “Đinđić potcenio mafiju i da ga je to koštalo života”, tumačena je kao da je Janković doveo mafiju u vezu sa Đinđićem, a ne sa njegovim ubistvom, što je on kasnije pokušao da razjasni.

“Evo, sada se moje ime dovodi u vezu sa Zoranom Đinđićem. Pa, kakve veze imam ja sa pričom o ubistvu Đinđića, ja sam tada bio u Londonu. Jednostavno, te dve struje, liberalna i režimska, podudarile su se kako bi me što više omalovažile i diskvalifikovale kao kandidata – rekao je Janković upitan o optužbama na njegov račun plasiranim i pre nego što je kandidaturu za gradonačelnika zvanično prihvatio.

Spinovanje oko Stefana Nemanje

Janković se u prorežimskim medijima već danima optužuje da “ima pakleni plan” da sruši spomenik Stefanu Nemanji a povod za to je bila izjava reditelja Gorana Markovića u Utisku nedelje da spomenik Stefanu Nemanji treba premestiti, figurativno navodeći “u Marinkovu Baru ili Borču”, dok je Vladeta Janković tokom istog gostovanja naveo da je “ta statua kičasta“. Tabloidi su ovo iskoristili za bombastične naslove i izvlačenje iz konteksta, te su na naslovnim stranama pisali “Vladeta Janković preti: Srušiću Stefana Nemanju”.

Informer je otišao i korak dalje te je na konferenciju za medije na kojoj je opoziciona koalicija “Ujedinjena Srbija”, predstavila Jankovića kao kandidata za gradonačelnika Beograda, poslao novinarku da Jankoviću postavi pitanje o Stefanu Nemanji.

Na konferenciji (kojoj je prisustvovala i autorka ovog teksta) Vladeta Janković rekao je da se nikako ne govori o preseljenju spomenika u beogradsko naselje Marinkova bara, niti da se tim rečima pokušavaju poniziti stanovnici tog naselja, već da je njegov stav “da se spomenik treba izmestiti na neko mesto prigodnije po simbolici, istorijskoj vezi sa Nemanjićima i prema razmerama spomenika – kao što je, recimo, Raška oblast”.

Umesto tačnog prenošenja izjave Jankovića, novinari Informera pisali su “Đilasov kandidat za gradonačelnika potvrdio da je jedan od njegovih prioriteta uklanjanje spomenika osnivaču srpske države”, te da je Janković rekao da “Neki predlažu da ga prebacimo u Marinkovu baru, naći ćemo ipak neko drugo mesto”.

Ovaj spin koji su preuzeli i drugi režimski mediji poslužio je aktuelnom zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću za obračun sa Jankovićem te je on naveo da će Beograđani, na njegov poziv “svojim telima braniti spomenik”.

Ruši Vučića, a ruši i Svetog Savu

Tabloidne “optužbe” da kandidat Ujedinjene Srbije za prvog čoveka Beograda želi da “ruši Stefana Nemanju”, osim toga što želi da “sruši i Vučića uz pomoć navijača”, što se Jankoviću kratko spočitavalo, ubrzo su se proširile i na optužbe da bi Janković srušio čak i Hram Svetog Save.

Tako je Informer, koji prednjači u kampanji protiv Jankovića kao i drugih kandidata opozicije, na naslovnoj strani tvrdio da “Đilasovci hoće da sruše i hram” pozivajući se na izjavu Vladimira Đukanovića funkcionera Srpske napredne stranke da: “Oni, dakle, neće da ruše samo spomenik Stefanu Nemanji nego i Hram Svetog Save”.

Ipak, ni sam Janković, kao ni druge njegove kolege iz koalicije, hram Svetog Save nisu ni pominjali.

Kako “desničar” od “ruši sve srpsko”?

Uz optužbe da Vladeta Janković, kao i koalicija koja ga kandiduje za gradonačelnika, hoće da ruše “sve srpsko” – kao što je spomenik Stefanu Nemanji pa i hram Svetog Sacve na Vračaru, paradoksalno, Jankoviću se spočitava da je “desničar”, odnosno da odskače svojim nacionalnim stavovima od opozicione grupe ispred koje nastupa.

U ovakav kontekst, osim medija blagonaklono nastrojenih prema vlastima, Vladetu Jankovića je stavio i njegov protivkandidat na beogradskim izborima ispred SNS Aleksandar Šapić.

Upitan šta misli o profesoru, Šapić je rekao da mu se čini da je “kada su u pitanju politički stavovi koje iznosi, on bliži mojim, snažnijim nacionalnim stavovima, nego stavovima onih koji su ga predložili”, naveo je Šapić.

Janković je na ovakve navode odgovorio da među njima nema sličnosti podsećajući na drugačiju političku prošlost dvojice takmaca.

„Doktor Šapić je vrlo ljubazan, ali ideološki, on i ja nismo bliski. Ja nikad nisam prelazio iz stranke u stranku, niti sam napuštao mesto na kojem sam radio i postizao neke rezultate za volju lične promocije“, naveo je Janković.

Umesto “paravana za gradonačelnika”, Janković nudi tim

U nastavku negativne kampanje protiv Vladete Jankovića mediji bliski vlasti najčešće se služe izjavama upravo onih koji su na vlasti, njegovih političkih protivnika. Tako je za optužbe da je Janković “Đilasov paravan za gradonačelnika” poslužila izjave premijerke Srbije Ane Brnabić, kojoj se inače često među opozicijom spočitavalo slično – da je ona “fikus” i paravan predsednika države Aleksandra Vučića.

Tako je u interpretaciji žute štampe, Janković zapravo “postavljen na čelo opozicione kolone samo zato što Đilas zna da bi, ukoliko bi se opet kandidovao za gradonačlenika Beograda, ubedljivo izgubio jer Beograđani nisu zaboravili njegove brojne malverzacije I tajkunsko bogaćenje”, kako je pisao Objektiv.

Oni su pak zanemarili Jankovićeve ranije izjave i kasnija objašnjenja, da on želi da “oformi tim ljudi koji su stručni i koji će upravljati prestonicom” za one oblasti u kojima on nije kompetentan, te da vlast u Beogradu, kao ni na ostalim nivoima, ne treba da vrši jedan čovek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari