Vladeta Janković: Zabranićemo gradnju na Makiškom polju 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Kandidat koalicije Ujedinjena Srbija za gradonačelnika Beograda prof. dr Vladeta Janković izjavio je da nova gradska vlast neće dozvoliti planiranu izgradnju poslovno-stambenog naselja na Makiškom polju, jer bi time Beograd trajno ostao bez vode za piće.

Janković je za Novi magazin kazao i da će buduća gradska vlast stati na kraj „vučićevskom nastojanju“ da se život grada podredi „višestruko problematičnom“ projektu kakav je Beograd na vodi, što znači da će centar prestonice ostati tamo gde je uvek bio.

Upitan šta će, ako bude gradonačelnik, učiniti da Beograd ponovo postane mesto pristojnog i kulturnog življenja, kaže da to zavisi pre svega od onoga što će zateći u gradskoj blagajni i u ugovorima u koje do sada niko sem „vladajućih razbojnika“ nije imao uvid.

„Pošto se uverimo u ono što je zaista ostvarljivo, moraćemo da uspostavimo redosled prioriteta, pri čemu interesi običnih građana, kako iz centra tako i iz prigradskih naselja, moraju da budu ispred interesa novoobogaćenih investitora, koji gradnjom i urbanističkim siledžijstvom zapravo peru novac. Možda najpreči prioritet je zagađenost vazduha i, razume se, rešenje problema saobraćaja. Stručni ljudi smatraju da je to moguće ako se izgradi metro, bez depoa na Makišu, naravno, i probije tunel između Savske i Dunavske padine, što jednostavno mora potrajati“, naveo je Janković.

Po njegovim rečima, adut gradske vlasti koju će on predvoditi biće u činjenici da Beograd nosi preko 40 odsto privredne moći Srbije.

„Sredstva ćemo cediti iz izvora koje su dosadašnji vlastodršci rezervisali za stranačke i sopstvene interese, što se odnosi na naplatu dugovanja, pravedniju poresku politiku i nepristrasan i čvrst odnos prema obesnim, na povlastice naviknutim, pa često i na nasilje spremnim investitorima. Pranje novca ćemo nastojiti da sprečimo, ali ćemo se u najmanju ruku postarati da profiti, umesto u džepove korumpiranih, odu onima koji su ugroženi, bilo da je reč o neuslovnim školama i obdaništima, bilo o korisnicima prihvatilišta i besplatnih kuhinja“, kazao je Janković.

Dodao je da će nekvalifikovani, po stranačkoj liniji dovedeni ljudi, pre svega u javnim preduzećima, obrazovnim i kulturnim ustanovama, napustiti mesta na kojima se donose odluke i biti zamenjeni istinski stručnim, poštenim i u što većem broju novim ličnostima.

„Ako nam to podje za rukom, Beograd će se naći na putu povratka nekadašnjem ugledu, šarmu i lepoti“, rekao je profesor Janković.

Na pitanje zašto misli da su gradski čelnici svoje pozicije zloupotrebljavali na „razbojnički način“, Janković je kazao da ima mnogo primera, pominjući i Ulicu Cara Dušana čiju rekonstrukciju, kako je rekao, ne mogu da završe već pet godina.

„Pozadina izgradnje Beograda na vodi je potpuno nejasna, što ukazuje da je neko iz vlasti na tom projektu ozbiljno profitirao. Preskupi su i predugo su trajali radovi na Trgu Republike i Slaviji. Trg Republike danas uglavnom liči na vašarište. Sada uništavaju Kalemegdan, simbol grada. Gradnja ispod kalemegdanskih zidina mora da se zaustavi, kao i da se potpuno odbaci ideja o postavljanju gondole“, istakao je Vladeta Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari