Vladimir Kostić za NIN: A da možda ipak počnemo da razgovaramo 1Vladimir Kostić Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić naveo je da uviđa da je autoritarnost politike i urušavanje institucija ugrozilo demokratiju u Srbiji, do mere, kako je ocenio, da su građani ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu.

Kostić je pozvao da „konačno“ otpočne dijalog u Srbiji kako društvo ne bi „po nekom zlokobnom pravilu ponavljalo iste zablude i greške“.

On je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN naveo da piše zato što ga uznemirava osećaj da društvo u Srbiji upravo ulazi u „spiralu nasilja“ i da ono sa neprihvatljivom ravnodušnošću i neodgovornošću posmatra „sevanje povremenih varnica“.

Kazao je da se politički diskurs u Srbiji uglavnom zasniva na negativnom otklonu od „drugog koji su pakao“.

„Iscrpljeni od podela, mi ih i dalje kompulzivno ponavljamo, a naše podele obično teže da budu konačne. Nema nevinih, ali je opšte mesto da je odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti jer su i instrumenti zaplitanja i rasplitanja najvećim delom u njihovim rukama“, rekao je on.

Govoreći o preovlađujućoj političkoj atmosferi, Kostić je naveo da se: „dugo i sa čudnovatom energijom obrušavamo na institucije i pojedince i potom se čudimo što je prostor oko nas prilično opustošen, sem prisustva političkih lidera koji će nas, kad već nema institucija i sistema, izvesti iz ćorsokaka“.

Naglasio je da društvo u Srbiji kao „kompulzivnu neurozu“ ponavlja upornu i aktuelnu personalizaciju vlasti u „figurama vođa“.

„Odakle to da ponavljano svoju političku energiju oportuno poklanjamo ideji političkog mesijanstva i pristajemo da verujemo u misije koje pripisujemo ‘deus ex machina’, odakle ideja da nam je za plodove građanske emancipacije, barem u početku, potreban apsolutizam ‘prosvećenog’ vođe“, upitao je on.

Dodao je da svako lično „grupisanje vlasti i utiacja“ po pravilu uzrokuje „imobilizaciju institucija i ličnosti, bekstvo od odgovornosti, nepreduzimanje i mentalnu lenjost, utapanje u beskrajne političke intrige“ onih koji „kličući vođi pripremaju svoju apostazu“.

„Obožavanje, iskreno ili neiskreno, medveđa je usluga i samom vođi“, ocenio je on.

Kako je naglasio, tim razmišljanjem on nikoga ne oslobađa lične odgovornosti, već pokušava da ukaže da nešto ne valja u većinskom shvatanju demokratije, politike i sistema, političkim rutinama u Srbiji i u domaćem doživljaju vrednosti.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Vladimir Kostić za NIN: A da možda ipak počnemo da razgovaramo”

  1. Nastavljaci najcrnjih tradicija Memoranduma. Uvek koriste sav njihov intelektualni potencijal da srbuju na nacin primeren neobrazovanim ljudima u kafanama na Ibarskoj magistrali. SANU je idejnui tvorac srpske nacionlane propasti od 1987. do 2000, a i danas ih nostalgija na tu stranu vuce.

    • Pretsednik SANU Gospodin Kostić, primetno je, smatra da je politika u Srbiji zaražena covid-om br. 19, pa se dao u političku brigu. Očekujem u sledećem reizboru na čelu SANU da će progovoriti nešto dugačko naučno.

  2. Najzad da se i SANU oglasi. Eh, jos da se oglasi i Zagorka Dolovac…!

  3. U Srbiji nema dijaloga, jer AV ima samo monologe, dijalog moze da vodi sa Siptarima, ali ne moze sa opozicijom. KiM je izdao potpisivanjem Briselskog sporazuma, a predsednik SANU je izjavio „da Srbi treba da se dostojanstveno povuku sa Kosova“. U vezi podela u Srbiji na vlast i opoziciju, oni su isti, jer je Srbija kolonija EU i NATO, a poznata je izreka „zavadi, pa vladaj“…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.