Vladimir Orlić s ambasadorom Slovenije o bilateralnim odnosima 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom o odnosima dve zemlje i Kosovu i Metohiji.

Orlić je ocenio da se bilateralni odnosi „kreću uzlaznom putanjom“ i da su dostigli najviši nivo od uspostavljanja, saopštila je Skupština.

On je rekao da je Slovenija jedan od važnih ekonomskih partnera i investitora u Srbiji i da je više hiljada kompanija iz Srbije i Slovenije aktivno na oba tržišta, ne samo kroz trgovinu već i kroz investicije.

Ambasador Bergant je rekao da je Srbija bitan ekonomski i politički partner Slovenije i ključni faktor stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana.

Orlić je reka da se srpski narod na Kosovu „svakodnevno suočava sa velikim pritiscima izazvanim neodgovornim ponašanjem privremenih institucija u Prištini“.

Ambasador Slovenije je istakao da razume poziciju Srbije, izrazio podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine, i naglasio da taj dijalog ne bi trebalo da usporava dalji napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

On je dodao da „potezi rukovodstva Srbije doprinose očuvanju mira i stabilnosti i naglasio da su bilo kakvi pokušaji da se pritiscima izazove proterivanje stanovništva neprihvatljivi sa aspekta međunarodnog prava i evropskih vrednosti“ – saopštila je Skupština Srbije.

Orlić i Bergant su razgovarali i o važnost inicijative Otvoreni Balkan kao primeru uspešne regionalne saradnje, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari