Milan Tanović (POKS): Vlast svojom bahatošću prodrmala „osinjak opozicije”: 1Foto: GO POKS Kragujevac

Ako se po jutru dan poznaje, vlast će nastaviti sa svojom tradicijom zakazivanja sednica po hitnom postupku (čak i kada na to nema pravo, kao u ovom slučaju) kako opozicija ne bi mogla da se pripremi za iste, reagovao je na, sada već poslovično zakazivanje sednica Skupštine grada Milan Tanović, predsednik Gradskog odbora POKS Kragujevac.

On ističe, kao što je Danas već pisao, da su odbornici poziv za sednicu po hitnom postupku (koja je počela sutradan u 14h) dobili putem SMS poruka oko 14 sati i 30 minuta, dakle kraće od 24h koliki je zakonski rok za dostavljanje poziva.

– Uz poziv su nam je stigle samo tačke dnevnog reda, bez materijala, bez predloga ko će biti kandidat za gradonacelnika, bez njegove biografije kao i biografija članova gradskog veća. A sve to, bez obrazloženja zbog čega se saziva sednica po hitnom postupku, što je zakonska obaveza, podseća Tanović.

A što je najbitnije, smatra on, sednica na kojoj se bira gradonacelnik i članovi gradskog veća je redovna sednica a ne vanredna i ne može se zakazavati po hitnom postupku i to će biti tema arbitraže.

– Dakle srušeni su svi postulati demokratije, parlamentarizma i zakonitosti, kaže Tanović.

Na samoj toj sednici pre dva dana sednici odbornici su dobili materijal, koji treba da „preletimo” za 5 min.

– Pardon, možda preleteti nije prikladna reč nakon izbora, duhovit je Tanović u svom obraćanju javnosti i medjima.

Kada je opozicija tražila pauzu od pola sata da se upozna sa materijalom, predsednik skupštine grada Kragujevca (koji je uglavnom korektno vodio sednicu i ovom prilikom Tanović ga pohvaljuje za to) nije to dozvolio.

– Nakon što je prošlo pola sednice, na predlog šefa odborničke grupe SNS, predsednik skupštine raspisuje pauzu kako bi se upoznali sa materijalom. Dakle sve apsurd do apsurda, nabraja on.

Sednica je trajala skoro punih 9 sati.

– Opozicija je pokazala jedinstvo i po tvrdnjama iskusnijih političara, pokazala je da će biti najjača opozicija u zadnjih 25 godina, ne bez ponosa ističe Tanović.

Po njegovim rečima iako je gradonacelnik Nikola Dašić pozivao i vlast i opoziciju na stišavanje strasti (doduše u tački dnevnog reda u kojoj je tema bila izbor zamenika predsednika skupštine, čime je izašao iz teme i naravno to mu je dozvoljeno za razliku od ostalih), ovakvim načinom zakazivanja sednica skupštine, šalje im se apsolutno drugačija poruka i podiže se negativna atmosfera.

– Za danas je zakazana sednica na kojoj će se raspravljati o budžetu, na isti način, bez rasprave o istom. Videćemo na šta će izgledati današnja sednica, koju bi vlast ukoliko želi dijalog, morala da odloži, zaključuje Milan Tanović prvi čovek GO POKS-a Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari