Vojvođanske zastave preživljavaju teške dane, niko ih ne ističe 1foto: A.Latas/Danas

„Dan zastave” kako je u narodu prozvan poslednji praznik koji ima za cilj novo sjedinjavanje, u Novom Sadu i Vojvodini prolazi kroz ignosiranje dve pokrajinske zastave.

Kako su obe ove zastave i zvanična i tradicionalna, izglasane u Skupštini Vojvodine uz većinu srpskih poslanika , postavlja se pitanje zašto one nisu postale deo nacionalnog identiteta i ko zapravo pod njima treba da oseti oseti ponos?

Vojvođanske zastave u Novom Sadu vijore se samo na tri mesta, kao i inače, na jarbolima ispred Izvršnog veća, Skupštine grada i Gradske kuće. Vlada Vojvodine povodom ovog praznika okačila je još dve državne zastave, a Gradska kuća još jednu državnu i jednu narodnu.

Sociolog Ivan Živkov iz Zrenjanina kaže kako je slična situacija i u ovom gradu, okačene su nacionalne zastave, nema ih toliko kao u Novom Sadu, ali dosta njih je u prilično lošem stanju.

“Vojvođanske zastave stoje samo kod skupštine, kao i svaki dan. Ovaj praznik je jedna nedovršena ideja, kojoj nedostaje sadržaj. Ono što je nekad pokušavano u praksi kroz Veliku Srbiju sada se reaalizuje simbolično kroz srpski svet. Prilikom usvajanja i prve zvanične i druge tradicionalne vojvođanske zastave, nije uvažavana procedura. Nije bila organizovana stručna i javna rasprava, nije održan referendum nego je doneta političkom voljom kroz izglasavanje u skupštini”, kazao je Živkov.

Vojvođanske zastave preživljavaju teške dane, niko ih ne ističe 2
foto: A.Latas/Danas

Kako su se vlasti menjale, nastavlja, dodavale su svoju zastavu, zbog čega će one uvek biti predmet rasprave, jer nisu iznjedrene na osnovu istorijskih činjenica i volje naroda, nego političke elite.

“Uvek imamo sporove, te revizije su usud nesrećnih naroda, koji nikada ne urade stvari kako treba”, dodao je Živkov.

Zvanična zastava Vojvodine usvojena je na sednici Skupštine Vojvodine 27. februara 2004. godine, dok je tradicionalna zastava, bazirana na tradicionalnoj srpskoj trobojci iz 1848. godine, usvojena Statutom Vojvodine iz 2014, a uvođenje tradicionalnog grba i zastave usvojeno je glasanjem 15. septembra 2016. godine.

Tradicionalna zastava i grb usvojeni su većinom koju su činile Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara.Tako nju još nazivaju “naprednjačka”.

Vojvođanske zastave preživljavaju teške dane, niko ih ne ističe 3
foto: A.Latas/Danas

Sa druge strane, zvaničnu, koja izglasana 2004. godine, a odluku je parafirao Nenad Čanak, tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine, u narodu krste sa “ligaška” ili krajnje personalizovano “Čankova”. Iako je izglasana pre skoro dvadeset godina ona i dalje izaziva političke tenzije.

U poslednjih petnaestak godina, zvanična zastava Vojvodine bačena je i spaljena desetak puta, barem što je zavedeno kroz medijske objave.

Svakako i “srpska” i “autonomaška” verzija ne mogu često da se primete na teritoriji pokrajine.

Aleksandar Martor portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže da je poslednji put krajem prošle godine u Zrenjaninu uništena vojvođanska zastava isped prostorija LSV i Skupštine grada.

Vojvođanske zastave preživljavaju teške dane, niko ih ne ističe 4
foto: A.Latas/Danas

“Svaka država ima svoje praznike i obeležava onako kako smatra da je to najbolje. Ideja o praznovanju zastave nije nova, ona se praktikuje u mnogim zeljama, a vidimo da je poslednjih godina to pravilo uvedeno u Srbiji i protiv toga niko ne može imati ništa. Drugo je način na koji se to radi, da centralna manifestacija bude u susednoj državi Bosni i Hercegovini, u Bijeljini, gde sam bukvalno video samo zastave Srbije, niti jednu države u kojoj se sve odvija”, rekao je Marton.

Kako dodaje, ono što mu kao lojalnom građaninu Srbije smeta je izostavljanje zastava Vojvodine, iako je to regulisano ustavom i odlukom Skupštine Vojvodine.

Nema ih uglavnom ni na većini istitucija koje su po zakonu obavezne da ih istaknu, što govori da se ne poštuju ustav i propisi, ali i kakav je odnos prema Vojvodini.

Vojvođanske zastave preživljavaju teške dane, niko ih ne ističe 5
foto: A.Latas/Danas

“Može se vojvođanska autonomja nekom sviđati ili ne, ali propisi se moraju poštovati. Vojvođanske zvanične zastave nekad vidim po svadbama ili na fudbalskim utakmicama, jedan deo ljudi ju je prihvatio, ali ne u velikom broju”, zaključio je Marton.

Aleksandar Popov politički analitičar kaže daje pravo čudo što zvanične vojvođanske zastave uopšte i ima.

“Da bi parirali zastavi Vojvodine, naprednjaci su izmislili tradicionalnu, pa sad imamo tri. Oni bi najradije da ukinu ovu sa tri zvezdice koja je statom definisana, a ne još da ju afirmišu. Kada ne bi imali međunarodne reprekusije za taj potez, sigurno bi to i učinili. Ustavom, jedino izvorno ovlašćenje Vojvodine je da donosi svoja znamenja, grb i zastavu, ali vidimo da se ni to ne poštuje. Dan zastave je zamajavanje masa, ide se ka nacionalnoj homogenizaciji i teranju u plemeske torove da bi se lakše manipulisalo masama i skrenula pažnja sa tekućih problema” , izjavio je Popov.

Vojvođanske zastave preživljavaju teške dane, niko ih ne ističe 6
foto: A.Latas/Danas

Zastave opasne po pešake u centru

Kako su primetili sagovornici Danasa, ako već praznujemo zastavu, treba više o njoj i da brinemo, ali svaki dan, jer su one većinom u lošem stanju, često pocepane i prljave.

U Novom Sadu se tako dešava već drugu godinu zaredom da su pomalo i opasne.
Naime, potpuno je neverovatno da se nakon prošle godine i kačenja zastava na sajle iznad Dunavske, Zmaj Jovine i Njegoševe ulice, kad su se nakon jednog dana raspale, opet sve ponavlja i ove godine.

Iznad pešačke zone u centru grada, tako vise daščice sa donjeg kraja zastava koje u svakom trenutku mogu da otpadnu i nekoga povrede.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari