Vranjski političari: Pomoć od 100 evra za mlade je "kupovina glasova" pred aprilske izbore 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će mladi između 16 i 30 godina dobiti još 100 evra državne pomoći, i to krajem maja, najkasnije početkom juna.

Vučić je rekao da je imao sastanak sa ministrom finansija Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić, nakon kojeg je odlučio da se mladima uplati pomoć, ali posle izbora, 3. aprila.

Predsednik je, gostujući na televiziji Hepi, naglasio da „želi da obraduje ljude i da to nema veze s izborima“.

A, da li ima ili nema veze s izborima, kao i koji su motivi predsednika da drugi put pomaže mlade, pitanja su na koja su naši sagovornici iz vranjskih političkih partija pokušali da odgovore.

Predsednica Gradskog odbora (GrO) Stranke slobode i pravde (SSP) Mirjana Ilić Stošić kaže da je u pitanju „klasična kupovina glasova“.

„Svakodnevmo smo svedoci da predsednik krši Ustav. Javno promoviše kupovinu glasova i to je toliko očigledno. Ljudima između 16 i 30 godina najpre je dao 100 evra, pa onda, ako slučajno pobedimo na izborima, daćemo im još 100 evra“, smatra Ilić Stošić.

Vranjski političari: Pomoć od 100 evra za mlade je "kupovina glasova" pred aprilske izbore 2
Neumesno je da komentarišem: Antić (SPS)/Foto: Dušan Pešić

Sagovornica Danasa dodaje da ta ista mladost razmišlja kako da iz ove zemlje pobegne glavom bez obzira, jer u njoj ne vidi prosperitet.

„Na nacionalnim frekvencijama se promoviše ta naprednjačka retorika, svakog dana nas bombarduju kao da smo najbolji na svetu; BDP raste, a kad odete u prodavnicu i kad pokušate da kupite nešto sa 1.000 ili 2.000 dinara, vratite se sa polupraznom kesom“, kaže predsednica vranjskog odbora SSP.

Ona dodaje da je ovaj potez predsednika Vučića samo „pokazatelj niskog rejtinga vladajuće stranke i straha od gubitka vlasti“.

Član Srpske napredne stranke (SNS) i nekadašnji zamenik gradonačelnika Nenad Antić za Danas navodi da nije više funkcioner i da nije relevantno njegovo mišljenje o potezu predsednika SNS-a i države, sada kada je „samo“ član stranke.

„To ne znači da nemam svoje mišljenje, ali mislim da ono nije relevantno. Ne kreiram javno mnjenje, niti donosim odluke“, dodaje bivši zamenik gradonačelnika Vranja.

Vranjski političari: Pomoć od 100 evra za mlade je "kupovina glasova" pred aprilske izbore 3
Nemojte mene: Manić (za mikrofonom) (JS)/ Foto: Dušan Pešić

Ni prvi čovek lokalnih socijalista (SPS) Zoran Antić, nije bio rečitiji u razgovoru s dopisnikom Danasa, ali je rekao da smatra „neumesnim i krajnje nekorektnim“ da on to radi, da komentariše potez predsednika, a „plus je iz druge partije“.

Još jedan od aktera javnog i političkog života smatra da ovaj gest predsednika služi samo i isključivo prikupljanju političkih poena pred aprilske izbore.

Sve ovo je praktikovanje legalne kupovine glasova, smatra Đorđe Ristić, predsednik lokalnog odbora Narodne stranke (NS).

„Po meni to je klasična kupovina glasova i to parama svih građana Srbije. On je već to na prethodnim izborima isprobao ovaj metod, video da funkcioniše i sad deli narodne pare zarad svojih političkih ciljeva. Da u ovoj zemlji postoji nezavisno tužilaštvo i pravosuđe, on bi do sada već bio procesuiran. To se odnosi na sva davanja i ona za penzionere i ova za mlade“, zaključuje Ristić.

Ni Dejan Manić, predsednik Jedinstvene Srbije (JS) u Vranju, nije želeo da daje izjave na temu galantnosti predsednika Vučića, rekavši samo „nemojte mene, izostavite me“.

Vranjski političari: Pomoć od 100 evra za mlade je "kupovina glasova" pred aprilske izbore 4
Uvreda za mlade: Nuhijević (PSG)/Foto: Dušan Pešić

Sa druge strane, poverenik Pokreta slobodnih građana (PSG), Nemanja Nuhijević, saglasio se sa većinom svojih kolega rečima da je ovakav vid pomoći neka vrsta „uvrede za mlade“.

„Time je vlast potvrdila da u proteklom periodu nije stvorila ambijent u kom mladi mogu da iskažu svoje potencijale, da sami mogu da zarade novac, i to mnogo više od 100 evra. Svimaje jasno da ovaj potez ima veze s izborima“, smatra Nuhijević.

Ovo će biti druga pomoć mladima od 100 evra, koji su, početkom februara, već dobili državnu pomoć u istom iznosu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari