Vučić će popuštati i uzmicati, ali to neće tako da izgleda - prvi na redu rijaliti programi: Hoće li zahtevi opozicije biti ispunjeni do izbora? 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Aleksandar Vučić, lider SNS i predsednik Srbije, mogao bi da ispuni još neki od političkih zahteva opozicije i građana u protestu „Srbija protiv nasilja“, kažu nezvanično izvori Danasa bliski naprednjacima koji se ovih dana spremaju za svoj veliki miting u petak i stranačku izbornu skupštinu u subotu.

To smatraju u politički analitičari, koji navode da bez obzira šta on govorio, može doći do njegovog uzmicanja.

Kako nam je rečeno u redovima naprednjaka, s obzirom na pređašnja iskustva, Vučić trenutno vaga svoje poteze i čeka da vidi koliko će masovan biti naredni opozicioni skup 27. maja u Beogradu, da bi u zavisnosti od toga ušao u popuštanje ili ne.

Naši izvori procenjuju da bi Vučićev naredni korak bio sklanjanje rijalitija sa televizijskih ekrana.

Opozicija traži ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, poput rijaliti programa.

Vučić im nudi izbore, ali iz opozicije mu poručuju da su izbori su nužni, ali tek kada se ispune zahtevi građana koji protestuju u nikad većem broju.

Prema rečima naših izvora, ukoliko naredni opozicioni skup bude masovan kao prošlog petka ili veći, moguće da će da razmišlja o nekoj vrsti popuštanja i uzmicanja, koje tako neće izgledati u medijima koje kontroliše vlast.

Procena je, da bi posle sklanjanja rijalitija mogao da ide i na smane u REM pa u RTS, dok će televizije Pink i Hepi ostati poslednji njegovi bastioni.

Ispunjavanje zahteva, kažu ići će pažljivo i sukcesivno, ne odjednom i bez privlačenja velike pažnje na medijima koji podržavaju vlast.

Naši izvori iz SNS kažu je Vučić priželjkuje razvodnjavanje protesta i jedva čeka letnje raspuste odnosno da se protest umanji zbog odmora, te da će pritisak biti smanjen.

On, navode, zna da su i EU i Zapad zainteresovani za razvoj situacije, te da je novonastala situacija ozbiljan destabilizujući politički faktor na vlast pogotovo u okolnostima rata u Ukrajini.

Ovakvu procene imaju i neki od opozicionara sa kojima smo nezvanično razgovarali, a koji su želeli da ostanu anonimni.

Oni navijaju za to da će Vučić biti razuman jer će se prihvatanjem zahteva poboljšati izborni uslovi. Naši sagovornici iz opozicije navode i da znaju da i EU s pažnjom prati razvoj događaja i ispunjavanje njihovih zahteva koji bi možda i mogli da se nađu na agendi novih razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima kojima će posredovati evropejci.

I analitičari s kojima smo razgovarali smatraju da će Vučić, ma šta govorio, u jednom trenutku popustiti.

Dušan Lj. Milenković, politički konsultant, za Danas kaže da misli da je jedini način da Vučić smanji političku opasnost koja mu preti ovim protestima je da prihvati ber neke zahteve opozicije, kao što je to bio slučaj sa Rio Tintom.

Na pitanje koji bi to zahtevi mogli biti, odnosno za koje bi mogao da proceni da bi mu najmanje štete naneli, budući da je minista policije ne da, odgovara da nije siguran.

– I za Rio Tinto je rekao da nema šanse da da bilo šta, busao se u grudi pa je onda posle samo par dana morao ponizno da pristane na zahteve. Tako da to što je rekao za Gašića ne znači bukvalno ništa – zaključuje on.

S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković za Danas kaže da Vučić svakako neće brzo ispunjavati uslove i nastaviće da gura po svome i demonstrira silu da bi u nekom momentu pokušao da se cenjka, ali na neprincipijelan način.

– Da obesmisli većinu zahteva, odnosno da nekog iz opozicije pokuša da uvuče u vlast. A onog koga uvuče u vlast on uništava. To smo videli sa Šapićem, koji je imao neku perspektivu dok nije ušao u vlast gde je propao. Mislim da će Vučić igradi lukavo, razvlačiće a paraleno se cenjkati. Probaće sa nekima iz takozvanog propatriotskog bloka i sa nekim iz prozapadnog, razne kombinacije da bi razvodnjio proteste – objašnjava Anđelković.

On smatra da sada ne treba prihvatati ništa što bi Vučić eventualno nudio.

– Treba ga maksimalno iscrpljivati. Jer kad se iscrpi onda se možda i dođe do nekog kompromisa koji je sada nemoguć – zaključuje Anđelković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari