Vučić danas u Tirani na sastanku lidera Zapadnog Balkana o evrointegracijama regiona 1EPA-EFE/MALTON DIBRA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na samitu lidera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana EU za rast na Zapadnom Balkanu.

Domaćini samita su premijer Albanije Edi Rama i komesar Evropske komisije za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Agenciji Beta je u kabinetu premijera Rame potvrđeno da predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen neće učestvovati na samitu, iako je uoči skupa bilo takvih najava u albanskim medijima.

Širom Tirane pojačana je bezbednost i raspoređen je veći broj policajaca, a ulice su zatvorene u centru grada, oko Palate kongresa gde se održava skup.

Uz Vučića, Rame i Varhejia, na samitu će danas učestvovati i premijeri Severne Makedonije i Crne Gore, Talat Džaferi i Milojko Spajić, te predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan koji je Evropska komisija usvojila u novembru, odnosi se na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobija određenu svotu novca svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Vučić je u sredu u Tirani učestvovao na samitu „Ukrajina – Jugoistočna Evropa“, i izjavio da je na marginama imao s predsednikom Ukrajine Volodimirom sa Zelenskim do sada najotvoreniji razgovor o svim važnim temama i da „ne razume ljude u Srbiji koji izražavaju stavove protiv Ukrajine“.

„Čini mi se da je glas Srbije s poštovanjem slušan u Tirani – mogli ste to da čujete od mnogih, čak i od predsednika Zelenskog kada se obraćao, a i po trajanju našeg bilateralnog sastanka pokazao je poštovanje prema Srbiji“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari